Честит ден на водата, мили дами! 22 март е обявен за Световен ден на водата през 1992 г. , на  Конференцията за околната среда и развитието (UNCED). Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Ние решихме да погледнем практично на този празник и да ви разкрием 4 причини, поради които да пиете повече свежа вода.

Вероятно смятате, че си набавяте достатъчно течности като хапвате зеленчуци (та краставицата е 90% вода!), чай, кафе и безалкохолни напитки. Истината обаче е, че кафето и чаят извличат водата от нашия организъм, затова е добре да компенсирате всяка чаша от тези топли напитки с една допълнителна чаша вода. Любопитно, нали?

Ако сте забравили старата формула за необходимото количество вода, което трябва да приемате на ден, ние ще ви я припомним - На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Тоест, човек който тежи 50 кг, трябва да приема по 1,5 чиста питейна вода на ден.

Ето и 4 причини да пиете повече вода: 

Ще бъдете млади по-дълго

Да! Това е абсолютен факт.  Колкото и да не ни се вярва, нашето тяло е изградено от 70% вода и тя участва във всички важни процеси в организма ни. Водата е основен компонент във всички течности като кръв, лимфа, сълзи, храносмилателни сокове, урина и пот. Освен това тя участва във важни функции на човешкия организъм като храносмилане, усвояване, елиминация и много други. Ако сте дехидратирани, организмът ви започва да черпи запаси от всяка своя част, която съдържа течност – това ви кара да изглеждате съсухрени и отключва процеса на стареене. Никоя дама не би искала това, нали?

Ще изглеждате свежи като краставички!

Ако сутрин се събуждате подпухнали, очите ви са хлътнали и имате черни кръгове под тях, това вероятно означава, че бъбреците ви не се чувстват добре и не им давате достатъчно свежа питейна вода. Те филтрират токсините от всичко, което приемаме и ако нямат достатъчно вода, която използват за свое гориво, не могат да свършат добре работата си.

Ще укротите апетита си

Чувствате ли се постоянно гладни, въпреки че съвсем скоро сте хапнали? Изпитвате ли глад за шоколадови изкушения, банички и пици? Просто пийнете една голяма чаша свежа вода! Тя подтиска апетита и ще ви накара да забравите за всички вредни изкушения. Ако имате нужда от малко допълнителен свеж вкус, можете да заложите на витаминова вода, като тази на TOPSHAPE.

Тя се предлага на пазара в четири разновидности: портокал, лимон и бъз, зелена ябълка, лимон и лайм. Всеки от вкусовете е обогатен с множество витамини, които набавят на нашия организъм полезни вещества. Освежаващо и полезно, нали?

Ще бъдете във форма!

Сигурно ще ви изненадаме като ви кажем, че дехидратацията води до натрупването на мазнини. Както ви споменахме по-рано, при липса на течности в организма, той си ги набавя от други източници в тялото.  Като взима вода от кръвта, излишната глюкоза достига черния дроб, където се превръща в гликоген, за по-нататъчна употреба.

Добре, а каква вода да пия?Можем да ви препоръчаме изворната вода на "Бачково". Тя извира от екологично чист район в резервата „Червената стена“, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Тя се бутилира в натурално състояние, без да се подлага на допълнителна обработка. Всички знаем колко важен е алкално-киселинният баланс в нашето тяло, а стойността на pH на водата на "Бачково" е (7.2). Тя е с ниска минерализация, което я прави подходяща за ежедневна употреба.