Над 80 филма ще покажа юбилейнто издание на Киномания, организирано от НДК. Киносъбитието ще предложи за всеки по нещо в рубриките за детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и много други.

На специална пресконференция, по-рано днес, организаторите на Киномания и някои от участниците представиха интересни акценти от програмата.

Събитието започна с ексклузивно обръщение на големия италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той поздрави зрителите и сподели, че се надява неговата ретроспектива да им е интересна и да ги накара да мечтаят. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му, заради което Киномания ще представи някои от най-ярките му произведения.

Веднага след поздрава на Бертолучи директорът на НДК – Мирослав Боршош каза няколко думи за създаването на фестивала и за инициаторите му.

„Огромен....с много промени, но и със страшно много перспектива. За нас с екипа ни е огромна чест да ви представим 30-годишното издание. Зад него стои огромна работа, всекидневен труд и безкрайно много любов към киното. Ще видите филми, които иначе няма как да видите, няма как да се появят в моловете, защото тези филми спират дъха, а няма как да ви спре дъха, когато си си напълнил устата с пуканки. Тоест няма къде другаде да ги видите, в онези холивудските кина, в моловете. И в същото време Киномания не е жест към хората, които обичат киното.  Това е една публика, която живее с това, което се случва в него, която е гледана и която се разраства. Партньорството ни с гледащия кино е толкова важна за нас, че всеки един филм е специално послание за начина, по който би трябвало да изглежда Киномания. Трябваше да кажа мои спомени за Киномания, имам такива и всеки един от нас има, но разбрах най-хубавото нещо,  че 87-ма година, когато се е създавал този фестивал, днес 30 години по-късно, за него отговаря човек, който е роден точно тази година. Представям ви новият шеф на Продуцентския ни център – Ева. Колко е хубаво да правиш нещо, възникнало когато почти още не си роден.” каза Боршош. Той използва случая да обяви, че зала 1 разполага с чисто нов екран, който ще подсили още повече магията и въздействието на прожекциите.

Д-р Тодор Чобанов – зам. кмет на Столична община - традиционнен партньор на фестивала, поздрави организаторите и гостите и сподели, че той самият  е запален фен на киното и Общината ще продължава да подкрепя фестивала и занапред.

От своя страна Ева Христовова представи основните двигатели на Киномания – Хермина Азарян и Владимир Трифонов, които разкриха някои от най-интересните заглавия в програмата, както и личните си фаворити, сред които новият филм на Скорсезе, чиято световна премиера предстои.

Пиер Гийме – културно аташе на Френския културен институт, представи 6-тото издание на Фестивала на френското кино, който пета година е част от Киномания, а през 2016 е с особено силна програма.

Интригуващи подробности разкриха и екипите на българските филми, включени в тазгодишната програма. Първи взеха думата Кристина Грозева, сърежисьор, съсценарист и копродуцент на „Слава”, който ще даде официално начало на кинофестивала, както и Маргита Гошева и Стефан Денолюбов, изпълняващи главните роли в лентата.

За работата по филмите и персонажите разказаха още режисьорът на „Пеещите обувки” Радослав Спасов и актрисата Рая Пеева, която се превъплъщава в гранддамата на българската музика – Леа Иванова.

Сред екипите на другите родни заглавия бяха братята Гелеви, създали интересната анимация, сбор от късометражни филми, обединени от обща тема – „Зоотроп”, както и Атанас Киряков и Теодосий Спасов, които разказаха повече за документалния филм „Балканска хармония – истина или сън”.Филмът „Поне веднъж да полетя”, посветен на големия български творец – режисьор, актьор и художник Иван Андонов, беше представен от сценариста на продукцията Влади Киров и режисьора Галина Кралева.

От името на организаторите на Киномания специални благодарности получи Франческо Мартино де Карлес, с чието любезно съдействие се реализира видео-поздрава на Бертолучи, а италианския продуцент Джанфранко Пиерантони, с чието съдействие се осъществява ретроспективата на Бертолучи, разказа за италианските предложения в програмата.Той е и сред инициаторите на наградата „Майстори в кинозанаята”, чието първо българско издание ще се проведе на 15 ноември в кино Люмиер- непосредствено преди прожекцията на лентата „Малкият Буда“.

Билети за всички филми на Киномания се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg.