Семейната почивка е забавно и вълнуващо събитие. Приготвянето на багажа за нея обаче може да се окаже трудна задача. Събирането на дрехи, тоалетни принадлежности и други нужни неща изисква внимание и внимателно планиране. Както при повечето неща, ако имаш план, приготвянето на багажа ще бъде по-лесно и по-малко стресиращо. Ще можеш да се отпуснеш на плажа и да се забавляваш, вместо да губиш време в магазина, купувайки неща, останали вкъщи.

Предлагаме ти няколко съвета за това какво и как да приготвиш багажа за една такава ваканция.

Преди да започнеш...

• Провери местната прогноза за времето. Банските и късите панталонки са задължителни, но може да се окаже, че имаш нужда от връхна дреха (за хладните нощи), дъждобран и т.н.

• Направи списък на всички дейности, планирани за ваканцията – излети, разходки, риболов, колоездене и събития като специални вечери или срещи. Увери се, че си отбелязала и специалното облекло и оборудване, което е необходимо.

• Направи списък и на всичко, от което се нуждае семейството ти. Започни го няколко седмици преди да тръгнете, за да можеш да добавиш всички неща, които ти идват на ум в последната минута.

• Напиши и дрехите за всеки ден. Посочи всичко, включително бельо и спално облекло. Опиши подробно дрехите: къса черна пола, ленен блейзър, бели потници и т.н.

• Преглеждай всеки ден този списък. Подреди дрехите по такъв начин, че да не заемат излишно място.

Съвет: Приготви багажа един или два дни преди пътуването. Ако не бързаш, вероятността да забравиш нещо важно е по-малка.

Какво да вземеш...

• Облекло

 Плажното облекло се състои от сандали, джапанки или водни обувки, шапки, бански костюми или шорти за плуване (най-малко две за всеки човек) и туника за плаж. Банските с UV защита се препоръчват за пеленачета и малки деца. Саронгът също е страхотна идея - тъй като може да се използва като пола, рокля, шал, плажна кърпа, чаршаф и покривка.

 В допълнение към плажното облекло, всеки човек трябва да има един чифт дрехи за всеки ден от ваканцията, както и допълнителни за извънредни ситуации. Якето и дългите панталони също трябва да бъдат включени - за прохладни разходки на плажа през нощта. (Забележка: Ако на мястото, където отивате имате пералня и сушилня, може да приготвиш по-малко дрехи.)

 Обувки – те често са тежки и обемисти. Опитай да ги ограничиш до три чифта: чифт, удобен за разходка на дълги разстояния, чифт сандали или джапанки и един за вечерта.

 Не забравяйте пижамите и бельото! (Забележка: За децата предвиди няколко допълнителни чифта бельо.)

• Тоалетни принадлежности

Направи списък с тези, които използваш всеки ден и се придържай към него, когато приготвяш куфара. В него трябва да има: четка и паста за зъби, шампоан, балсам, душ гел или сапун, крем за бръснене, самобръсначка, дезодорант, грим, четка и спрей за коса, слънцезащитен крем и всичко останало.

• Документи и пари

Увери се, че знаеш какви документи се изискват за пътуването ви. Шофьорската книжка е достатъчна в повечето случаи, ако пътуването е в страната. Също така е добра идея да пътувате с пари в кеш в случай на непредвидена ситуация.

• Лекарства

Ако трябва да пиеш някакви лекарства, вземи достатъчно за цялата ваканция. Предвиди и допълнителни, за още няколко дни в случай, че маршрутът се промени и трябва да останете по-дълго. Вземи и такива, за които не се изисква рецепта, ако някой се разболее. Лесно е да настинеш, докато пътуваш, или да развиеш алергия в нов град. Предвиди нещо и ако ти става лошо при пътуване - аспирин, антихистамини и драмамин ще свършат работа.

• При спешни случаи

Независимо от това къде ще почивате, винаги трябва да разполагаш с неща за първа помощ. Вземи варианти за пътуване на антибактериален крем, стерилни бинтове, слънцезащитни продукти, медикаменти за проблеми при пътуване и марля, които ще са нужни в случай на нараняване. Увери се, че имаш и предплатена телефонна карта, списък на номерата за спешни повиквания в района и здравноосигурителни карти.

Съвет: Не би искала да губиш ценни часове, радвайки се на слънце и пясък, ако багажът ви е изгубен, бави се или ако мястото, на което ще отседнете не е готово, когато пристигнете. Носете бански под дрехите си или го опаковай така, че да е лесен за достъп.

Кой багаж да използваш...

След като си решила какво да опаковаш, ще разгледаме подходящия багаж, който трябва да използваш.

• Чантата трябва да събере това, което трябва да вземеш - не прибавяй неща само за да я напълниш. Реши какво и колко ще вземеш преди да избереш куфара.

• Чантите, които се носят на рамо са бързи и удобни, но не са подходящи за дълги разстояния, когато са тежки.

• Всяка мека торба е застрашена от кражба повече от твърд, заключен куфар. Той ще предпази най-добре деликатните предмети, но обмисли защо трябва да вземеш такива.

• Използвайте чантата си за плаж за багаж, за да постигнеш по-голяма ефективност. Ако е голяма и носиш кърпи за плаж, слънцезащитни продукти, книги и т.н., със сигурност ще знаеш точно къде са тези неща, когато пристигнеш, а и няма да заемат ценно пространство в останалия багаж.

Съвет: Помисли за това как ще пренесеш влажните и покрити с пясък неща обратно вкъщи. Няма нищо по-лошо от куфар, пълен с пясък.

Други съвети преди тръгване...

• Остави приготвения багаж в хола преди да тръгнете. Провери дали всеки има всичко, от което се нуждае.

• Дай на някого, на когото имаш доверие, информацията за мястото, където отивате и маршрута ви, за да се свърже с вас в случай на непредвидена ситуация. Това също може да помогне, ако не сте се върнали вкъщи според плана ви. Вашите приятели или семейство могат да се свържат с институциите, ако не сте се върнали у дома навреме.

• Помисли за всички сметки, които може да се появят, докато ви няма. Не искаш, когато се върнеш у дома да няма ток.

• Провери хладилника/кухнята за развалящи се храни и ги изхвърли. Направи същото и с боклука.

• Обмисли сигурността на дома си според най-подходящия за теб начин.