Знаете ли коя е основната градивна единица с най-голяма важност за развитието и растежа на вашето мъниче? Това определено са протеините, които подпомагат човешкото тяло да се обновява, расте и развива. Протеинът изгражда клетките, мускулите и дори мозъка на вашето бебче.

Всички бозайници, каквито сме и ние хората, произвеждат мляко, което природата е "забъркала" и което е най-подходящо за неговите малки. Кърмата се променя с течение на времето, тъй като бебето расте и нуждите му се променят. Ключовата съставка, която се променя е белтъка или именно протеинът. В началото майчиното мляко съдържа повече белтък, защото бебето се нуждае от него, за да расте бързо. В последствие то намалява, защото растежът на бебето е по-бавен. Ако съдържанието му беше твърде високо, бебетата щяха да растат прекалено бързо, а природата е оставила време за развитието на мозъка и социалните умения на мъничето. Гениално, нали? 

Качеството и количеството белтък, което бебето получава в началото на живота си са от изключителна важност и могат да повлияят на бъдещото му здраве. Белтъкът в майчината кърма играе ключова роля за намаляване на риска от затлъстяване, в по-късен етап от живота на малкото човече. Той допринася и за минимализиране на развитието на алергии. Важен е и за правилното функциониране на имунната и храносмилателната система. Полезно е да знаете, че количеството протеини, от което вашето бебе има нужда се променя през първите 2 години от растежа му. Това се дължи на факта, че през първата година мъникът утроява теглото си и расте с по 2 см всеки месец.

Лекарите са единодушни, че храненето с майчина кърма е възможно най-доброто за вашето детенце. По редица причини обаче то може да се окаже невъзможно. В такива случаи специалистите съветват да прибегнете до обогатени млечни напитки, създадени специално за деца, чиито съставки са селектирани така че да гарантират оптимално хранене, подобно на това на кърмените деца. Когато прибягвате до подобни млечни напитки е важно да проверите дали те съдържат висококачествен протеин. Добре е да следите още и дали количеството отговаря на етапа на растеж на вашето детенце и отговаря на нуждите на организма му в този период.