7-месечният Алекс Макартни се къпел с по-голямата си сестричка след ден, прекаран в игри в снега. Майка му Джоан Педлоу излязла от стаята – тя отишла до долния етаж, за да да подгрее вода и веднага била изненадана от гости на вратата – но веднага се втурнала обратно, когато чула отчаяните писъци на 2-годишната си дъщеря. За съжаление, Джоан не се върнала навреме в банята.

Въпраки отчаяните опити да съживи бебето си, майката от Северна Ирландия на успяла да спаси сина си.

Макар и Джоан да оставила малкият Алекс в седалка за баня до сестричката му, а водата да стигала само до пъпчето му, Алекс бил открит с лице във водата, а дупето му стърчало над пяната. Според Джоан седалката била закрепена за ваната с вакуумни чашки, а водата не надминавала маркера, отбелязан на седалката.

„Той беше голямо дете и беше доста тежък, мисля, че се е навел напред и е преобърнал седалката“, казва Джоан.

Когато парамедиците пристигнали, те не успели да открият пулса на Алекс и малкото момченце починало в ръцете на майка си 4 дни по-късно в болката. Следователят по случая смята, че тази трагедия може да спаси много семейства. Каквото и да било време – дори и само минутка до долния етаж – е твърде дълго, за да оставяте детето си само в банята.

„Това подчертава колко важно е родителите да осъзнават опасностите, когато оставят детето само за кратко време и дори в най-плитката вода“, казва експертката Сюзан Андерсън в съда. „Надявам се, че това важно послание ще достигне до колкото се може повече родители“.