Малките деца правят много неща „погрешно“. Спъват се постоянно; изпускат предмети, удрят котката неособено нежно просто защото нямат добре изграден контрол върху ръцете си; хвърлят храната си, за да ни покажат, че са се нахранили... Да, има много начини, по които едно дете може да сбърка, но едва ли сте се замисляли, че детето ви може и да седи по грешен начин.

Не говорим за някакви нестандартни пози, а за поза, която много деца харесват – W-образното седене. При него краката са разперени настрани, коленете са свити отпред, краката са прибрани отстрани на дупето. Оказва се, че тази поза не е полезна за малките деца.

Ето и какви са причините:

Седенето по този начин не развива мускулите на торса, тъй като детето седи на по-широка опора. Тъй като по този начин децата не включват активно мускулите на корема и гърба, те избират тази поза пред някои, които са по-уморителни като седене с изпънати крака или с кръстосани крака.

Седенето по този начин води до напрягане на мускулите на краката, както и до скованост в коленете и глезените.

Седенето по този начин води до понижен мускулен тонус, което означава, че мускулите им стават по-слаби и меки.

Повечето терапевти и педиатри смятат, че продължителното седене на W в детството може да доведе до забавено развитие на двигателните функции и да наруши координация и баланса на детето. Освен това позата оказва влияние и върху стойката и след време детето може да започне да ходи леко прегърбено.

Защо някои деца обичат да седят по този начин? Защото е сигурен начин за седене. Когато детето иска стабилност, докато си играе, е най-лесно да седне по този начин. Като изключим стабилността при тази поза, педиатрите смятат, че люлките, столчетата за кола и всякакви колички също подтикват децата да седят по този начин.

Много родители дори не забелязват, че децата им седят в тази поза или го приемат за нещо съвсем нормално, но педиатрите съветват да приучите детето си към други пози.

Какво можете да направите, ако детето ви обича да седи по този начин?

Най-важното е веднага да спре да го прави. Ако е твърде малко и не разбира, вие преместете краката му в друга поза, ако ви разбира – помолете да го седне по друг начин. Разбира се, ако детето само за кратко сяда така, докато променя позата на тялото си (примерно от легнало към изправено положение), няма проблем, но продължителното седене в тази позиция трябва да се избягва.

Неприятното в случая е, че повечето деца няма да приемат напътствията ви по най-добрия начин – или ще се разсърдят, или въобще ще загубят интерес към това, което са правили преди вашата намеса. Колкото и да е досадно и изморително – не се отказвайте.

Разбира се, има и педиатри, които смятат, че W-позата не е толкова опасна и тя просто показва гъвкавост, а понеже осигурява голяма стабилност, децата често я предпочитат. И въпреки че няма абсолютно категорични изследвания, които доказват, че тази поза е причината за отслабените мускули на торса и напрегнатите мускули в краката, повечето педиатри са на мнение, че тя е тясно свързана с тези проблеми. Освен това влошава положението при децата, които имат проблем с мускулите. Затова е най-добре да не рискувате и да поправяте детето си, когато можете.