Все ни се случва да ни се прияде „нещо сладичко“. Дали за десерт или със следобедното кафе или просто ей така, сладките вкусотии са неустоими за повечето от нас. Суровите и здравословни десерти най-накрая ни дават зелена светлина да си хапваме колкото пожелаем, без да си мислим за калории и без да се притесняваме, че съдържат вредни съставки като бяла захар, брашно, консерванти и така нататък. Напротив, те ни дават чиста и полезна енергия да работим, творим, учим и спортуваме.
На вашето внимание преставяме веган малинов чийзкейк, който няма да остави никого безраличен. Хитра идея е да си го приготвяме в началото на седмицата и да си взимаме по едно парче за работа сутрин. Освен това, разбира се е идеалият десерт за семейна вечеря или парти с приятели
Въпреки екзотичното наименование, продуктите са лесно откриваеми и достъпни:
За блата:
- 20 меки фурми
- 1 чаена чаша брашно от овесени ядки*
- 1 чаена чаша брашно от рожков
- ванилия и канела на вкус
За крема:
- 500 грама накиснато кашу
- 3 зрели банана
- 10 меки фурми
За украсата:
- 300 грама малини
Чийзкейкът се приготвя 4 часа преди консумация, защото се изстудява и стяга във фризер.
Необходими са кухненски робот, блендер, форма за сладкиш с пръстен.
Приготвя се в три лесни и бързи стъпки:
Блат:
Фурмите и брашната от овесени ядки и рожков се смесват в кухненски робот до получаването на мека, лепкава и хомогенна рохка смес. Внимателно се поставя за основа във формата като се притиска към дъното и около един сантиметър по стените на обръча (за да седи стабилен кремът). Формата с блата се слага във фризера докато се приготвя кремът.
Крем:
Накиснатото кашу се измива и изцежда. Смесва се и се блендира с 10 фурми и 3 нарязани банана до получаването на гладка пухкава смес, приличаща на мус. Кремът се разнася върху блата и формата се връща във фризера за около 3 часа, за да се стегне.
Украса:
Слад като извадим чийзкейка от фризера, украсяваме с пресните малини като можем да добавим и ягоди, къпини или боровинки. Сладкишът се съхранява в хладилник.
*брашно от овесени ядки можете да си направите сами, като ги разбиете добре в блендер