Вегетарианка съм от 13 години. Никой не ме побутна или принуди в тази посока. Като дете израснало в семейство, където месото и до ден днешен се слага на масата в огромни количества, започнах да си задавам въпроси. Търсих отговори за себе си, за килограмите в повече, които ми тежаха, за здравословните проблеми, за които нямаше обяснение...

Да бъдеш или да не бъдеш вегетарианец?

Безспорно вегетарианството не е панацея. Само по себе си то не винаги ще ви даде търсеното чувство на лекота и радост от гледката в огледалото. Този начин на хранене е само част от пъзела на здравето, но наистина важна част - за тези, които го изберат. А изборът се прави съзнателно, без чужда намеса и с толерантност към всички останали, които не го споделят. В годините разбрах едно – ако човек насилва някой да върви по неговите стъпки, това не води до добри резултати. Особено, що се отнася за деца. Повече работи личният пример, обяснението защо днес в магазина ще купим тази храна вместо онази. Правило, което е важно независимо какво купуваме! Дали правите разлика между вредните фастфуд храни и полезните зеленчуци, или решавате, че днес ще разтоварите тялото и вместо месо ще хапнете постно ястие е все едно и също. Стремите се да полагате усилия и да следите какво слагате в устата си. А това е чудесно начало!

Възходът на био продуктите

Ако човек се храни с вегетарианска храна, автоматично си „спестява“ много нежелани съставки, с които съвременните производители щедро ни заливат. Основният проблем при производството на месо и колбаси е начинът, по който животните се отглеждат. Масовото производство налага бълването на определено количество храни и за да се изпълни графикът, химията влиза в ход. Антибиотици, смески с хормони на растежа, консерванти, подобрители, оцветители и много Е-та. Неслучайно в последните години био фермите и био производството набират скорост. Факт е обаче, че животинските храни и това, че организмът по-трудно ги преработва и усвоява, водят до редица предпоставки за заболявания. Всички познаваме тревожната статистика за сърдечносъдовите болести у нас. Статистика, в която винаги сме в челните позиции. И ако за това често обвиняваме стреса, не забравяйте, че храната дава основата. Задвижва физиологичните процеси и богатството й на полезни вещества е най-добрата профилактика за здравето. Бабите ни са били много по-здрави, не само заради по-чистата храна, но и заради стриктното спазване на постите. А и консумацията на месо през цялата година, е била доста по-рядко.

Грешки на вегетарианците

Много често вегетарианците наваксват липсата на месо с по-голяма консумация на млечни продукти или тестени и сладки храни. Балансът е важен, защото млечните продукти и сладките храни образуват повече слуз в организма, а това подпомага задържането на токсини и вредни микроорганизми в тъканите. Важно е също консумацията на плодове, които най-бързо се преработват в тялото, да не бъде за десерт. Вместо лесно да преминат през храносмилателния тракт, приети накрая на храненето, те загниват и създават редица проблеми. Не пийте течности по време и след хранене. Това разрежда стомашните сокове и затруднява храносмилането. Добре е, при проблеми с храносмилането да не се консумират сурови плодове и зеленчуци до 15 часа и да се използват горчивки, които подобряват работата на стомаха. Такава е немската горчивка Гастритол, която е растителна комбинация от 6 билки, специално подбрани за поддържане на оптимално храносмилане, премахване на дискомфорт и подуване на стомаха и в помощ на добрите бактерии. Приемът е по 20 капки 3 пъти дневно, 15 минути преди храна за 2-3 месеца. Много вегетарианци имат проблеми с нивата на желязото в кръвта си, защото ценният елемент по-трудно се усвоява от растителни източници. Веганите (хората изцяло на растителна храна) също може да са засегнати от липсата на витамин Б12, който участва в образуването на желязото. При анемични състояния трябва да се проследят нивата му, да се приема допълнително при нужда. Важно е също да се оптимизира усвояването на желязото от храните. Най-добре това става с комбинация от Шуслерови соли №2, №3 и №5. Необходими са по 3 таблетки на ден от всяка сол поне 3-4 месеца. Интересно е също, че традиционното производство на хляб с мая също потиска образуването на Б12 и повлиява неблагоприятно върху стомашно-чревната флора. Така че вегетарианското хранене не е просто изключване на месото. Замислете се, че вегански е един чипс например или вкусните пържени фалафели... Те са еднакво нездравословни и за вегетарианци, и за останалите. Разумният избор и четенето на етикетите са наистина задължителни.

За необходимостта да си вегетарианец

Ако попитате различни хора, изповядващи този начин на хранене, ще откриете нещо общо. Повечето са минали през повратен период в живота си, борили са се с някоя болест, искали са да излязат от матрицата. Искали са да имат собствен избор! Цялото ни общество е основано на удоволствието от консумирането – на храни, услуги, емоции... Вкусовите ни рецептори често са в плен на вредни съставки, като натриевия глутамат, защото това е най-лесният начин производителите да си продават продуктите, а за нас - най-бързият път към удоволствието. В случай че се вгледате малко по-дълбоко в нещата, ще видите, че съвременното хранене на българина е оръжие за масово поразяване. Некачествените и пълни с химия продукти задръстват телата ни и отварят вратата на използването на тежки медицински процедури и силни медикаменти, а това струва много пари... Все повече се отдалечаваме от природата, защото ние можем всичко. Можем да не спим, можем да работим до късно, можем да контролираме света, дори само със смартфоните си. Така че вегетарианството не е мода, а необходимост и връщане към себе си и към природните закони. Съзнателен избор, който правим, за да върнем хармонията в телата си. Но без равновесие вътре в нас, без спокойствие на емоциите, без ведрост и оптимизъм, нито едно хранене не може да ни спаси. Затова е нужна работа в много посоки. И смирение, много смирение!

автор: Цвети Стоянова