Дали антибиотиците са нужни или не няма да бъде тема на тази статия. Оставяме полемиките на специалистите. Далеч по-важно е да се разбере, че лекарствата, които в миналото са спасили не малко човешки животи, не са оръжия за масово поразяване на микроорганизми. Те не трябва да се използват безразборно, като застраховка да няма усложнения или повтарящи се хронични проблеми.

Посягайте към антибиотика по изключение

Ако се наложи да приемате антибиотик, дайте му шанс. Това означава, че за лечение на много заболявания трябва да се използват други природни средства, а не да се посяга към антибиотиците всеки път. Прекомерната им употреба в световен мащаб води до антибиотична резистентност, която на практика засяга всеки човек. Какво означава това? Представете си следната ситуация. Вашият лекар преценява, че ви трябва антибиотично лечение, защото имате бактериална инфекция и сте например с гнойна ангина. Опитвате няколко антибиотика, но се оказва, че не действат. Причината – микроорганизмите са изключително „умни“, при честите срещи с лекарствата те се „запознават“ с тях и изграждат своя защита.

Запознайте се с микробиома

Всеки от нас носи в себе си над 10000 различни микроорганизми. Това е нашият личен микробиом. Защо обаче някои от тях нарастват като количество? Защо в даден момент ни застрашават? Тук няма как да не споменем имунната система, която трябва да балансира между много и различни фактори. Стрес, лошо хранене, негативни емоции, преглъщане на гняв, вина, обида или неудволетворение. Хората, които са нещастни, са по-податливи на всякакви заболявания. Разбалансирането на тялото и на защитните му функции води до редица промени. И най-вече до създаване на подходящи условия за развитието на болести. Щом нямаме вътрешна устойчивост, микроорганизмите могат да нанесат своя удар без проблем. Помислете и за децата. Защо започват да боледуват тръгнат ли на ясла, или детска градина? Единствената причина не е срещата им с още болни деца. Идеална среда за болестите е емоционалният им дискомфорт от раздялата с мама и попадането в различна среда. А всяко кихане и кашляне ги връща отново под грижите на любимите им хора, нали?

Грешките при употребата на антибиотици

Да предположим, че сте направили всичко необходимо, но неприятният цистит се завръща отново. Болките са неприятни и се налага да посегнете към антибиотика. Как да ограничите последствия за тялото в максимална степен?

-  Задължително се консултирайте с лекар, защото антибиотикът, който ви е действал последния път, сега може да не помогне.

- Не си самоназначавайте такива лекарства!

- Приемайте го колкото дълго трябва, не съкращавайте приема на своя глава.

- Комбинирайте антибиотичното лечение с окубака D6 на Немския хомеопатичен съюз. Това немско лекарство, което се произвежда от кора на африканско дърво, помага на стомашно-чревния тракт да се справи с настъпилата дисбактериоза след приема на антибиотик. Ако страдате от диария, дискомфорт и спазми на стомаха, това е сигурен признак, че трябва да вземете мерки. Окубака D6 се приема по 3 пъти на ден по 10 глобули по време и поне 2 седмици след лечението със силните препарати. Лекарството подпомага и функциите на черния дроб, който също трябва да неутрализира вредните субстанции от медикаментите.

-  Не забравяйте за пробиотиците и витамините от група B. Те ви осигуряват допълнителна защита на лигавиците на стомаха и червата.

-  Подобрете и детоксикиращите функции на тялото. Не забравяйте, че при прием на антибиотик черният дроб е силно затруднен и трябва да осигури ефективно изчистване на тялото от вредните вещества. Можете да му помогнете, като допълните антибиотичната терапия с комбинация от Шуслерови соли. Соли №3, №4, №10 са важни в тази ситуация и трябва да се приемат по време на антибиотика и месец след това. №3 железен фосфат поддържа имунитета и помага за скъсяване на боледуването. Никога не пропускайте, че всеки прием на антибиотик атакува имунната система и добрите бактерии в стомаха. Затова мерките в тази посока са  ключови. №4 калиев хлорид действа срещу възпаленията на лигавиците на органите. №10 натриев сулфат подпомага детокс механизмите на тялото и изхвърля от него всички вредни субстанции. Необходими са по 3 таблетки от всяка сол на ден.

-  Не забравяйте, че допълнителният прием на витамин С и цинк подпомага тялото по-бързо да се пребори с бактериалното възпаление.

-  Никога не лекувайте вирусната инфекция с антибиотик. Не само че няма да има резултат, но това допълнително ще отслаби защитните сили на организма в борбата му с вируса.

Така че помислете добре. Ако често ви се налага да използвате антибиотик, то тялото се опитва да ви каже нещо. Може би трябва да направите промяна в начина си на живот, да откриете първопричината за хроничните проблеми – а често тя е на емоционално ниво. Разумният път за излизане от тази омагьосана ситуация често минава през кабинета на холистичен лекар или лекар хомеопат. Потърсете вашия и не се притеснявайте да изхвърлите с негова помощ всичко, което ви тежи. Твърде кратко сме на тази земя, за да прекараме времето в неудовлетворение и болести, нали? Заслужавате повече!

автор: Цвети Стоянова