С наближаването на великденските празници, все по-често ще усещаме аромата на прясно изпечен козунак, когато минаваме през някоя пекарна. Сигурно мнозина от вас се чудят какво символизира великденският козунак и откъде произтича традицията на трапезата да се поднасят боядисани яйца и козунак. Като символика, това е обреден хляб, изобразяващ Тялото Христово, докато боядисаните в червено яйца символизират кръвта Му.

Разбира се, традицията се е променяла с вековете, но това, което е важно за нас днес, е че благодарение на лесния достъп до различни европейски кулинарни традиции, можем да избираме между традиционните български козунаци, италианското панетоне или френските хрупкави изкушения тип „артизан“. Времената, когато козунак се е поднасял на трапезата само на Великден, вече са в миналото.

Сега апетитният сладкиш ни привлича ежедневно от витрините на супермаркети или малки пекарни. В последните години се върна една позабравена традиция, а именно българите сами да си приготвят козунак. Мит е, че това е едва ли не непосилно домашно упражнение. А истината е, че с правилните съставки това не е чак толкова трудно.

Ако се обърнем към историята, ще видим, че първите козунаци са създадени преди векове от френски майстори пекари. Затова няма по-подходящ избор за една от най-важните съставки на козунака – маята, от тази, произвеждана от френския гигант в тази област Lesaffre. От българското представителство на компанията показват, че познават не само френската, но и българската кухня, затова и работят с изтъкнатия шеф-готвач Ивелина Иванова по разработването на една лесна, но страшно вкусна рецепта за домашно приготвен козунак.

Екипът им сподели и за една чудесна инициатива, която цели да възнагради изкушените от домашния козунак майстори. Lesaffre стартират конкурс на своята Facebook страница, с който приканват своите фенове да споделят снимка на козунак, приготвен вкъщи, а голямата награда наистина е атрактивна - планетарен миксер Gorenje MMC700W с мощност 700 вата, с 6 степени на работа и обем от 4 литра.

Ако и вие, като нас, сте привлечени от тази възможност да се сдобиете със страхотен кухненски помощник, можете да видите тук една много вкусна рецепта, с която не само да се включите в конкурса, но и да зарадвате любимите хора с великолепен домашно приготвен козунак.

Естествено, фантазията и желанието за уникалност могат да Ви тласнат към търсене на нови и нетрадиционни рецепти. Съставки като стафиди и орехи са класика, но в последните години все по-често се срещат козунак с течен шоколад, мед, бадеми, кафява захар, лимонени и портокалови корички. Сами разбирате, че в кулинарията ограниченията не важат и ако решите да експериментирате малко повечко, нашият съвет е да се доверите на висококачествените пресни маи от Lesaffre, а именно: Yuva и Vivo, защото маята е от основно значение. От Lesaffre препоръчват използването на прясна мая за по-обогатени и тежки теста като това на козунака. Майсторите знаят, че най-вкусните печива стават с качествени съставки и ... любов!