Днес православната църква почита паметта на мъченици Адриан и Наталия.

За тях легендата разказва, че са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Войниците му намерили в една пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вяра, вързали ги и ги отвели при Максимиан, който опитал всичко, за да ги склони да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания. На изтезанията станал свидетел Адриан, един на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан.

Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана - императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици. Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за христиняте, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.

На днешната дата своя имен ден празнуват всички с имената Адриан, Адриана, Наталия, Натали и всички техни производни. Бъдете здрави, успешни и много щастливи!