X

Виж кой празнува имен ден днес

от в 06:00 на 10.03.2017 в Хороскоп | Празници


Виж кой празнува имен ден днес

Виж кой празнува имен ден днес

Днес Православната църква почита паметта на св. Кодрат Никомидийски, загинал по време на царуването на император Декий (249–251 г.).

Преданието разказва, че Свети мъченик Кодрат бил роден в пустинята от майка на име Руфина –бежанка християнка от Коринт. По чудодеен начин младенецът живеел в пустинята, пазен от Бога и воден от Светия Дух. Вече юношa бил намерен от вярващи хора, които го завели в града, където лекувал болести с дадената му свише благодат. По заповед на нечестивия римски император Декий започнали гонения на християни и в Коринт, където е заловен и Свети Кодрат. Мъчели го жестоко, но той оставал непоколебим в своята вяра. Накрая Свети Кодрат и други ревностни християни били обезглавени извън града в десетия ден на месец март. На мястото, където били убити светите мъченици, потекъл извор, за да напомня на Коринт за страданието им.

По-късно на живота му подражавали мнозина, които пазели в сърцата си наставленията на свети Кодрат. Сред тях са много жени: Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Галина, Теодора и много други, а също и мъже. Всички те заедно със своя наставник свети Кодрат са причислени към мъчениците.

Според някои от вярванията името Галина произхожда от старинното "гал", което означава мургав и здрав. В древността мургавите хора са били по-тачени, защото бледността била смятана за болестно състояние. Някои източници посочват, че името има гръцки произход - Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие. Съществува и версия, че Галина произлиза от глагола "галя". Което пък води към версията, че "галя" идва от символа за майчината любов и закрила. Независимо от произхода обаче, според народните вярвания, всеки който носи това име, ще бъде обичан.

Днес празнуват всички с имената Галина, Галя, Галин, Галена. Бъдете здрави, много щастливи и успешни!


Теми   имен ден | празници

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.