На 25 април имен ден празнуват хората с името Марко, Марк. Бъдете здрави, щастливи и успешни!

Името означава повяхващ и на този ден се почита паметта на Св. Апостол и евнгелист Марко.

Той е един от апостолите на Исус Христос. Бил е левит, което означава, че е бил свещено служител в храм. Марк е бил помощник и спътник на апостолите Павел и Петър. Евангелието си написал през 44г. в Рим, а между 52 и 62 година е живял в Египет, където проповядвал християнската вяра.

Св. Апостол Марк е основал църковна община в Александрия и я оглавил като епископ. Негова е заслугата, че мнозина приели християнството, а самата църква се превърнала в една от най-важните през ранните векове.

Но умелите проповеди на евангелиста не се понравили на езичниците и като резултат той бил прогонен от Египет и се преместил в Киринайка и съседна Ливия. Едва след няколко години странстване Марк се върнал в Александрия, където продължил делото си. Той основал и училище, където подготвял следващите духовници и ръководители на църквата.

Делото на евангелиста отново привлякло вниманието на езичниците, защото броят на християните ставал все по-голям и този път взели решение да го убият.

На празника на Бог Серапис те нахлули в храма, където Марк извършвал богослужение, те го вързали и го повели по улиците на града. След това той бил затворен в тъмница, а следващият ден бил отреден за мъчения, след които Марк издъхнал. Тялото му било погребано в църквата, която той построил, а през 827 година търговци пренесли мощите му във Венеция, където и до днес Марк се смята за покровител на града.