На 21 май православната църква почита светите равноапостоли Константин и Елена.

През 313 година император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Император Константин приема християнството в края на живота си. Майка му – Елена, построява няколко манастир, отива на поклонение по местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е разпнат Исус.

На 21 май полската работа е строго забранена, защото празникът се свързва и с предпазване на реколтата, защото в поверието се разказва, че Света Елена носи градушка в ръкава на ризата си.

На този ден се изпълняват нестинарски огнени игри, като в огъня играят призваните. Духът на светеца се вселява в тях, те му се подчиняват и вещаят от негово име. Нестинарите са мъже и жени от един род.

Сутринта на празника се събират в параклиса на светците. Там се съхраняват иконите им, както и нестинарският тъпан, който съпровожда обреда. Носят се хлябове, вино, ракия, погачи и печени агнета. С тях се устройва обща трапеза, наречена „панигир“.

Младежите от селото запалват огън, който трябва да прегори до вечерта, за да стъпят в жаравата нестинарите с иконите в ръце.

На 21 май имен ден празнуват Константин, Константина, Елена, Елеонора, Костадин, Костадина и Костадинка. Бъдете здрави, влюбени и много успешни!