На 7 юли православната църква отбелязва празникът на Света великомъченица Неделя (Кириакия).

Смята се, че тя е родена в Никодимия. Света Неделя била дългоочаквано дете на благочестивите Евсевия и Доротей. Още от ранна детска възраст тя се посветила на Бог и взела решението цял живот да пази целомъдрие.

Света Неделя станала умна и красива девица. Имала много предложения за брак, но тя отказвала на всички, защото се е сгодила за Исус. Но знатен младеж се обидил от отказа ѝ и съобщил на император Диоклетиан, че семейството на девойката изповядва християнската вяра. 

Тогава императорът заточил родителите ѝ в град Мелитин, където те страдали мъченически. Света Неделя била подложена на мъчения, но Христос ѝ се явил в затвора и я изцерил от раните ѝ. След това тя била посечена с меч, защото не се отказала от Христос.

Разрешили ѝ да се помоли преди смъртта си на лобното си място. Веднага след това тя предала душата си на Господа, без да е посечена. Датата била 7 юли 289 година. 

Мощите ѝ били пренесени от българските царе Асеновци в Търново - столицата на Второто българско царство. 

Житието ѝ е запазено на старобългарски език и е написано от Свети Евтимий, патриарх Търновски. Той е превел и името на мъченичицата от гръцки на български Кириакия-Неделя. 

Не 7 юли имен ден празнуват Недялко, Недялка, Неделина, Неделин, Неделчо. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!