X

Виж кой празнува имен ден днес

от в 06:00 на 11.07.2017 в Хороскоп | Празници


Виж кой празнува имен ден днес

Виж кой празнува имен ден днес

На 11 юли почитаме паметта на Света равноапостолна княгиня Олга.

Според преданията Света равноапостолна княгиня Олга е била киевска княгиня, майка на княз Светослав I и съпруга на княз Игор I. Има доста мнения за произхода ѝ, но повечето историци се обединяват около твърдението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис I и дъщеря на неговата най-малка дъщеря Ана.

Съществува теория, че тя е дъщеря на цар Симеон I, а друга твърди, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате – първородният син на княз Борис I. Смята се, че Олга е изградила град Плисков.

Княгиня Олга е отмъстила с жестоко за убийството на съпруга ѝ княз Игор. Тя управлява Киевска Рус от 945 до 969 година. Когато започва войната с Хазарския хаганат, тя разбира, че ѝ е необходим силен съюзник и се обръща към Византийската империя. Тогава Олга приема християнството и приема името Елена Лакапина при покръстването си.

Когато Олга се завръща като християнка, полага първия камък на катедралния храм „Света София“ в Киев през 960 година.

Света Олга е една от първите руски светици и е мятана за разпространител на християнството. Но то не е прието за държавна религия и дори синът ѝ Светослав е езичник. Киевска Рус е покръстена официално от внука ѝ – княз Владимир I Велики.

На 11 юли имен ден празнуват Олга, Оля, Олег. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!


Теми   имен ден

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.