Днес православната църква почита паметта на Свети велик княз Владимир.
Името е старинно и е видоизменено от Владимер, което означава „владетел на света“, „велик владетел“.

Свети велик княз Владимир е княз на Киев от 98- година до 1015 година. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988 година.

На 15 юли църквата почита и паметта на мъчениците Юлита и Кирик.

Смята се, че Света Юлита произлиза от род на римски царе. Тя е овдовяла млада и е имало 3-годишен син – Кирик. Тя била предадена на Христовата вяра, но по време на царуването на Диоклетиан започнали гонения срещу християните. Юлита избягала със сина си от град Икония Селевкия. Но гоненията срещу християните отново ги застигнали и тя отишла в Тарс. Именно в Килийския град тя не успяла да се скрие и била дадена на съд със сина си.

Когато управителят я попитал за името, рода и родината ѝ, тя казала, че е християнка. Тогава отнели сина ѝ и заповядал д я бият с волски жили. Синът ѝ гледал майка си и плачел. Детето искало да се отскубне от тези, които го държали и дори управителят се опитал да го погали, но Кирик казал: „Аз съм християнин, пусни ме при мама!“. След това малкото момче започнало да драска управителя, който го блъснал. Детето паднало на стълбите, където ударил главата си и предал Богу невинната си душа. Юлита видяла какво се случило със сина ѝ и била благодарна, че синът ѝ се удостоил с мъченически венец. Тя била посечена с меч. Всичко това се случило в 304 година.

Телата на двамата християни били хвърлени, без да има погребение, за да бъдат изядени от зверове. Но две слугини погребали телата през нощта. Когато Константин Велики се възкачил на престола, една от тях показала мястото, където били погребани мъчениците и разказала какво се случило с тях. Мощите им били нетленни и се смята и до днес, че да чудотворни. Част от мощите им се намират в църквата „Света Богородица“ в Охрид.

Днес имен ден празнуват Владо, Владко, Владимира, Владимир, Владислава, Владислав, Господин. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!