На днешната дата православната църква почита паметта на Света Марина.

Тя е родена през 3 век в Антиохия. Света Марина е дъщеря на жрец идолопоклонник. Тя приема християнството, когато е на 12 години. Но тя останала непокръстена, защото в селото и околностите нямало свещеник. Съкровеното желание на Света Марина било на получи Свето Кръщение, защото Христо ѝ помогнал да узнае истината за християнството и да го приеме като своя религия. Но когато била на 16 години, срещнала управителя на източните римски провинции Олибрий, който я поискал за жена. Тя му казала, че изповядва християнската вяра и единственият ѝ жених в Христос. Управителят се разгневил от дързостта ѝ, заради което я издал на баща ѝ. Именно баща ѝ станал нейн пръв гонител и съдник, който я подложил на жестоки изтезания. Задържали Света Марина и започнали да я измъчват. Приковали я към дърво и опалвали раните с огън. Но през цялото време тя се молила Богу да я дари със Свето кръщение. Накрая мъчителите ѝ я вързали с вериги и я захвърлили в голяма каца с вода. Марина приела изтезанието като кръщение с вода и започнала да се моли на Господ да ѝ развърже веригите. Когато молитвата свършила, оковите са разкъсали и светлина огряла Марина, която започнала да пее хвалебствена религиозна песен. Заради кръщението си девойката получила смъртна присъда и била посечена с меч.

Познаваме я като Огнена Марина, която е символ на небесния огън, покровителка на сеитбите, жътвата и нивите – в едната си ръка държи дявола за косата, а с другата го удря с дърво по главата. Тя често е изобразявана на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Смята се, че Света Марина посещава сънищата на хората, които вярват в нея. Тя пророкува или им дава съвети какво да направят, за да се спасят от нещастия и болести. В много църкви и манастири, които носят името ѝ, има лечебни води, които са най-силни в деня на празника ѝ.

На този ден имен ден празнуват Марина, Марин, Маринела. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!