На 22 юли в християнския свят се почита паметта на Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина.

Често личността на Света Мария Магдалина се бърка с други жени, за които се разказва Евангелията. Всъщност тя не е Мария от Витания, сестра на Лазар и Марта, която помазала главата на Иисус. Също така тя не е опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за която разказва Свети евангелист Лука. Той я нарича поименно Света Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“. В текста се посочва, че Мария Магдалина е била една от многото други жени, които Иисус „излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си“.

Поверието разказва, че по време на престоя на Христос в Галилея той извършвал чудеса и личби чрез Божествената Си сила. Тогава към него пристъпила жена на име Мария Магдалина от град Магдала. Тя помолила за помощ и Иисус изгонил от нея седем бесове, като тя напълно я изцерил от болестта. След това благодарната Мария започнала да служи на Господа, като слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Тя и други свети жени гледали страданията Му и плачели за Него. Тя стояла при кръста с майката на Спасителя и видяла как положили Господа в гроба. Светите жени били първи благовестници на Неговото славно възкресение. Мария Магдалина видяла първа възкръсналия Иисус и утешила скърбящите ученици с радостните думи: „Христос воскресе!“

Мария Магдалина е призната от църквата за равноапостолна като първа благовестница на Възкресението. Тя се смята за сестра на Свети Илия.

Днес имен ден празнуват Магдалена, Малена, Магда, Миглена, Меглена, Лена, Марийка, Мария. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!