Кой празник почита православната църква на този ден? Кой празнува имен ден на 29 юли? 

Ето кой празнува имен ден на 29 юли.

На 29 юли православната църква почита Свети Мъченик Калиник.
Според поверието той се е родил в Киликия, Мала Азия и бил възпитан в християнския закон. Свети Калиник посветил живота си на проповядването на Божията вяра, като обиколил много села и градове. Той успял да обърне много езичници към Христовата вяра.

Но при пристигането му в Анкара той бил заловен от езичници, които го завели при градския началник с обвинение във вероотстъпничество. Но Свети Калиник отговорил на тези обвинения с открита проповед за истинския Бог. Но думите му притеснили началника и той поискал Калиник да се поклони на елинските богове. Той отказал и бил подложен на жестоки изпитания, но той не се преклонил.

След това той бил изпратен в град Гангра, където да бъде съден. Пътят бил много дълъг, а страданията на Калиник – огромни. Дори войниците, които го водели, били измъчвани от пек и жажда. Тогава Калиник се помолил на Господ и той утолил жаждата на палачите му. Но това милосърдие не трогнало палачите му. При пристигането им в град Гангра на площада бил запален голям огън. Без да се колебае, светецът влязъл сам в огъня, намирайки мъченическата си смърт, а нетленното му тяло било погребано от християни с почит.

На 29 юли имен ден празнуват Калин, Калина и Горан. Желаем ви здраве, щастие и успехи!