Кой празнува имен ден на 30-ти август? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 30 август.

На 30 август православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Свети Александър, а Българската православна църква почита пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.

Според поверията Свети Александър Константинополски е живял по време на царуването на Константин Велики, както е и участвал в Първия вселенския събор. Александър е бил ревностен защитник на паството и вярата си от езичници.

Историкът Созомен свидетелства, че веднъж езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Тогава той се обърнал към този, който бил избран за спора и му казал: „В името на Господа Иисуа Христа заповядвам ти да мълчиш!“. Тогава философът онемял, след което той и много други се обърнали към Христовата вяра.

Поверията разказват и за друго чудо. Еретикът Арий отхвърлял християнското учение, заради което бил осъден на Първия вселенски събор и предаден за отлъчване от Църквата. Но по-късно Арий проявил лицемерно разкаяния и бил помилван от император Константин Велики. Именно той заповядал на Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът виждал неправдата и не искал да изпълни царската заповед. Александър помолил Бог да не се допусне да вмъкне в Църквата най-злият нейн враг. На следващия ден Арий тръгнал към храма, но изведнъж почувствал силни стомашни болки и починал. Всички останали поразени от внезапната смърт на еретика и то именно тогава, когато той тържествувал от своя кощунствен успех. Всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра.

На този ден имен ден празнуват Александър, Александра, Алекси, Александрия, Сашка, Сашо, Александрина, Алеко. Желаем много здраве, успехи и щастие.