Кой празнува имен ден на 20 септември? Какъв празник почита православната църква този ден?

Ето кой празнува имен ден на 20 септември.

На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Преди приемането на християнството Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции. Но след време осъзнал, че тези традиции са грешни и приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото семейство било подложено на изпитания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му.

Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд. Но въпреки всички изпитания Евстатий останал верен на вярата.
След 15 години Евстатий отново бил повикан от императора, походът завършил с успех и Плакида бил провъзгласен на главен военачалник на цялата армия. След това той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество пък той разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Но радостта им била кратка, тъй като пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те починали.

Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

Днес имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати. Желаем здраве, успехи и щастие!