Кой празнува имен ден на 12-ти декември? Кой празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 12-ти декември.

На 12-ти декември православната църква почита паметта на Свети Спиридон, епископ Тримитунтски. Той е един от великите светители и чудотворци на IV век, известен с лечителските си способности.

Свети Спиридон е роден по времето на император Константин Велики на остров Кипър в обикновено семейство. От дете бил овчар, после се оженил, но скоро овдовял и започнал да употребява целия си имот за помагане на ближните. Както съобщава неговият житиеписец, той бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот, изхранвал бедни и сиромаси и приемал много странници в дома си. Той имал и невероятна дарба от Бог да изцерява болните и прозорливо да чете в душите на търсещите помощ.

По-късно Спиридон станал епископ в град Тримитунт, на остров Кипър, и участвал в прочутия първи вселенски събор в Никея, на което било осъдено лъжливото учение на Арий. Разказват, че там, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

Веднъж император Констанций, син на Константин Велики, бидейки болен, видял насън, че Спиридон може да го изцери. Той го повикал, и действително Господ изцерил царя чрез молитвите на светия епископ. Констанций поискал богато да го награди и му предлагал много пари, но светителят се отказал от даровете.

Прославен чрез много чудеса, Свети Спиридон остарял и веднъж като жънел, почувствал се недобре и казал на жътварите, че му е дошло времето да замине при Господа. След няколко дни, като дал съвети на окръжаващите го да обичат Бога и ближните си, той предал Богу дух. На гроба му в Тримитунт, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали също много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завоевание на града те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са запазени и досега в нетление.

Народът вярва, че Свети Спиридон е лечител на рани, порязване, обриви, пъпки и екземи и в негова чест се месят колачи, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

С празника е свързано и още едно предание - каквото е времето през 12-те дни след деня на Свети Спиридон, такова, според поверията, ще е то през съответните месеци на следващата година, като на първия ден съответства януари, на втория - февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите (обущари, тухлари, грънчари, бакърджии). Празнуват също и шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, керемидарите и тухларите. Св. Спиридон се приема и като покровител на конете и едрия добитък. Така, празнуват също козарите. Имен ден днес празнуват Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари. Желаем ви здраве, щастие и успехи!