Българският червен кръст стартира инициатива, която цели да подпомогне хората в неравностойно положение, подканяйки обществото да се отърве от ненужните си дрехи, но без да ги изхвърля в кошовете за боклук, където биват унищожени или стават негодни за употреба.

Първият град, в който вече има контейнери за използвани дрехи, е Пловдив. Жителите на града „Под тепетата“ ще се включат в инициативата, която има вече 25-годишна история на Запад.

Контейнерите са предназначени за събиране на текстил като това могат да бъдат дрехи, хавлии, завеси, чанти, колани, който е в излишък в нашия дом. Необходимо е те да бъдат почистени и пакетирани в добре затворени чанти. Екологична програма се реализира за пръв път в България, благодарение на Областният съвет на Български Червен кръст - Пловдив, в партньорство с частна фирма.

На територията на Града под тепетата за една година ще бъдат поставени общо 100 контейнера, а в цялата страна те ще са около 1000. Те ще могат да бъдат намерени на територията на общински учреждения, училища, университети и супермаркети.

Капацитетът на един контейнер е около 300 кг, който ще бъде събиран с хигиенизиран транспорт. В специално съоръжение ще се извършва сортиране. От частта, която е годна за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв. В случай на бедствия ще се извършва целево даряване на дрехи на хората в нужда - сортирани по материи, големина и сезони. 

Текстилните продукти, които не могат да бъдат оползотворени, по този начин ще бъдат рециклирани или ще бъдат извозвани до страни, които не могат да си позволят дрехи.

Можете да дарите своите дрехи в сградите на БЧК в Пловдив на улица "Изток" №48 и на улица "Кракра" №6.