Ако ви се хапва нещо традиционно, но ви е писнало от стандартната мусака, тази рецепта е точно за вас. 

Необходими продукти: 
  • 200 гр нарязани чушки
  • 3 скилидки чесън, смачкани
  • 200 гр мляно говеждо месо
  • 100 гр червена леща
  • 2 супени лъжици сушен риган, плюс допълнително за поръсване
  • 500 мл пасирани домати
  • 1 патладжан, нарязан на 1½ см кръгчета
  • 4 домата, нарязани на 1 см кръг
  • 2 ч.л. зехтин
  • 25 гр пармезан, фино настърган
  • 170 гр кисело мляко
  • прясно настъргано индийско орехче
Начин на приготвяне: 

1. Сгответе чушките за около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута, след това добавете говеждото месо и бъркайте, докато разбиете каймата и гответе до покафеняване на сместа. Добавете лещата, половината от ригана, доматената салса и вода. Варете 15-20 минути, докато лещата омекне. 

2. Междувременно загрейте фурната. Намазнете тава за печене и подредете кръговете от патладжан и домати в нея. Поръсете с останалия риган и останалите подправки, след това ги запечете, докато придобият кафеникав вид. 

3. Смесете половината пармезан с кисело мляко и подправките. Редувайте пласт от патладжан и домат с пласт от сместа с каймата. Залейте с киселото мляко и поръсете с допълнителен риган, пармезан и индийско орехче. Запечете в продължение на 3-4 минути до образуване на мехурчета. Сервирайте със салата, ако желаете. 

Добър апетит!