Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, Кремена,

наскоро се разделих с приятеля си след 7 годишна връзка. Раздялата беше по негово желание. Живяхме заедно 5 години, той все казваше, че не е готов за сериозно обвързване и деца. Скоро след като се разделихме разбрах, че вече има нова приятелка. Чувствам се ужасно, предадена, излъгана, не знам дали някога ще имам доверие на мъж отново. Моля посъветвайте ме какво да правя. 

П.


 Здравейте, П.

взаимоотношенията между двама души понякога са трудни и минават през различни етапи. Ние, хората, постоянно се развиваме и променяме. Ако на един етап от живота си искаме определени неща, то на друг етап те може вече да не са актуални за нас. Това, разбира се, се отразява и на взаимоотношенията ни с другите и най-вече във връзката с любимия човек. Аз често работя с двойки стигнали до подобен етап от връзката си, където вижданията за бъдещето и очакванията им как да се случват нещата се разминават. Трудно е, когато човек е вложил години от живота си във взаимоотношенията си с друг човек, да осъзнае, че се разминават по важни и за двамата въпроси. В повечето случаи, ако хората не успеят разговаряйки да сближат позициите си, те се разделят, както се е случило и при Вас.

Мила П.,  разбирам, че наистина Ви е трудно в тази ситуация. Пишете, че се чувствате предадена и излъгана, но помислете дали не е имало индикации за това, което се е случило, доста преди да се случи, дали умишлено не сте си затваряла очите за някои истини във взаимоотношенията Ви. Понякога ни е по-лесно да не обръщаме внимание на сигналите около нас вместо да влизаме в проблемите, да говорим за тях и да ги разрешаваме без да отлагаме и трупаме. Много често в дългогодишни връзки хората започват да приемат партньора си за даденост, да смятат, че каквото и да се случва, както и да се отнасят с него, той винаги ще е там. Когато обаче спрем да се грижим за връзката си, спрем да чуваме другия, спрем да сме чувствителни за него и неговите чувства и желания, то обикновено това води до отдалечаване, отчуждаване и най-често до раздяла. Както едно цвете, ако не го поливаме и почистваме от изсъхналите листа, ако не се грижим за него, то повяхва и умира, така и връзката, отношенията, любовта ни спира да „цъфти”, ако не се грижим за нея.

Скъпа П., питате ме какво да правите. Най-важното е да продължите да живеете без да губите надежда и доверие. От опит знам, че ако нещо или някой не е за нас, за живота ни, каквото и да правим,той няма да остане с нас. Важно е да си отиде, за да освободи място за новото, за по-доброто, което идва. Погледнете на този етап от живота си като време за нови възможности. Може би отдавна отлагате да отидете някъде или да опитате нещо ново, да направите нещо вълнуващо. Запишете се в някой клуб по танци, идете на екскурзия, срещнете се с приятели, с които не сте се виждала отдавна. Напълнете живота си с живот. Забавлявайте се и може би някъде там по пътя ще срещнете Вашия, „точния” човек за Вас, с който да продължите заедно напред.

Желая Ви успех!

 

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук