Причината беше всяка жестока дума, на която тя не отвърна нищо.

Причината беше, че успяваше да се съвземе след всеки удар под кръста.

Причината беше всяка сълза, която другите й бяха причинили, а тя казваше “съжалявам”.

Причината беше всяко неотговорено съобщение, след което тя неизменно вдигаше телефона.

Причината беше всеки план, който тя очакваше с нетърпение и който той без дори да се замисли проваляше.

Причината беше всяка лъжа, в която тя вярваше сляпо, просто защото беше честна и не предполагаше на какво са способни останалите.

Причината беше всеки момент, в който тя даваше от себе си повече, отколкото можеше, за да се опита да му покаже колко го обича.

Причината беше надеждата й, че той ще се промени само ако тя го обичаше достатъчно.

Причината беше всяко грубо подвикване, което той много добре знаеше, че ще я сломи.

Причината беше, че тя всеки път избираше да види доброто в другите.

Причината беше всяка сълза, която тя бе изплакала сама, за да не я видят другите слаба.

Причината бяха всички вечери, в които тя си лягаше, чудейки се защо не е достатъчно добра ..

Причината беше всички приключили връзки, в които тя беше оставената и в които тя анализираше и се чудеше защо нещата не са потръгнали.

Причината беше всяко извинение, която тя винаги приемаше.

Причината бяха всички комплименти, направени със скрити мотиви, на които тя спря да вярва.

Причината бяха всички обиди, които той й нанасяше и които тя се опитваше да оправи, стоейки пред огледалото с часове

Причината бяха всички караници, в които той си тръгваше и тя го гонеше.

Причината бяха всички пъти, в които тя се примиряваше с по-малко от това, което заслужаваше, защото не уважаваше себе си достатъчно, за да си тръгне.

Всяко момиче, което непрекъснато е получавало по-малко отколкото заслужава, накрая е спряло да плаче, съвзело се е, изтрило е сълзите от бузите си, погледнало се е в огледалото и си е казало “никога повече”.

Така че, ако се чудиш откъде силната жена намира сила да се справи във всяка ситуация, припомни си тези редове. Причината е във всички пъти, в които тя е преглъщала себе си, заради другите. 

Ако се чудиш как запазва спокойствие в изключително напечени ситуации, тя просто се обръща към по-младото си Аз, към кофата пълна със сълзи и наум си казва “никога повече”.

Ако се чудиш откъде идва самочувствието й, ще ти кажем, че неговият извор е моментът, в който тя е решила, че на първо място ще обича себе си.

Ако се чудиш откъде идва амбицията й, ще ти кажем, че тя се е появила от обещанието, което сама си е дала - че няма да приема “не” за отговор и че няма да повярва на никой, който й казва, че не може.

Ако се чудиш, защо тя си тръгва всеки път, когато някой мъж започне да играе игрички, причината е в това, че тя се е научила сама да измисля правилата на живота си и да ги следва.

Ако се чудиш, защо тя често поставя под съмнение думите ти, причината е в това, че се е научила, че единственият човек, на когото може да има пълно доверие, е самата тя.

Така че следващият път, когато видиш някоя силна жена и се чудиш как тя постига всичко, помни че причината е всеки човек от нейното минало, който я е мотивирал никога повече да не бъде слаба.

И не забравяй, че моментът, в който едно нерешително момиче осъзнае, че заслужава повече, то се превръща в жената, която никога не се примирява с по-малко.