Дългоочакваният сезон на мечтаната отпуска, сутрините на морския бряг и насладата от събирането на слънчеви лъчи са вече тук! Какво по-прекрасно от това да се запасим с усмивки и добро настроение и да прекараме пълноценно заслужената си почивка... За съжаление, почти всяка една от нас се е сблъсквала с едни доста неприятни сигнали, които помрачават и най-безгрижните летни дни... Така е, дами, говорим за неприятния цистит! Смятан за един типично женски проблем, в повечето случаи той се появява внезапно, заедно с дискомфорта, острите болки и честите позиви за уриниране. Доста досадно, нали? Често се случва в паниката и бързината, желанието ни да тушираме симтомите, по-скоро да ни изиграе лоша шега и вместо да се излекуваме, да засилим инфекцията и да направим цистита хроничен. Именно затова от изключителна важност е да имаме познания и не само да овладеем болката, но и да намерим причината и да овладеем проблема навреме.

Знаеш ли например, че от цистит страда всяка втора жена по света, а при всяка трета (или 85% от дамите, които вече са имали цистит) заболяването рецидивира и се появява пак? Защо се случва това ли? Причината е колкото простичка, толкова и сложна, точно като самите нас  – особеностите на женския организъм. Уретрата при дамите е много фина и къса и се намира в непосредствена близост до изхода на дебелото черво, който често е обитаван от бактерията Ешерихия коли. Ето защо за нея (основен отговорник за цистита) е далеч по-лесно да се закрепи за нашия уринарен тракт, отколкото за мъжкия. Разбира се, понякога симптомите могат да бъдат последствие и от нарушение на чревната микрофлора, друг път на хламидии, но често и от външни обстоятелства като например търсенето на колкото се може по-прохладно място през лятото.

И тъй като всяка една от нас трябва да бъде разумна и отговорна, особено към здравето си, следващите няколко безценни съвета ще ти помогнат да сведеш до минимум рисковете за него:

Сексът и циститът

На първо място е добре да развенчаем основния мит за появата на цистит – това, че виновникът за неговото съществуване е сексът. Да, той дава възможност за по-лесното и необезпокоявано проникване на бактериите в уретрата на жената, а оттам да се предизвика възпаление и евентуалната поява на цистит. Но това няма нищо общо със самия секс! Причината за появата му се крие в движенията, които позволяват придвижването на бактериите от задната част на интимната област аналната към предната влагалищната част.

За да избегнеш риска от поява на цистит, е много важно да спазваш едно основно правило – винаги пишкай след полов контакт, за да може бързо и лесно да изхвърлиш навлезлите от организма бактерии, които евентуално са попаднали в уретрата.

Перфектна лична хигиена

Особено важно е една дама да спазва перфектен интимен тоалет, който да играе ролята на щит срещу неканените микроорганизми, които в противен случай биха нарушили нормалната флора на влагалището (то се намира още по-близо до уретрата) и биха предизвикали онези неприятни симптоми на парене, болка и често уриниране. Освен това избягвай силно парфюмирани сапуни и интимни душове, които правят влагалището ти по-податливо на инфекция.

Правилното бельо

Забрави за прашките! Да, на нас също ни липсват, особено когато облечем секси прилепнала по тялото вечерна рокля, но както баба ни е казвала неведнъж “Миличка, здравето е преди всичко!” Причината да ги отричаме, е че те много лесно се превръщат в “благоприятен транспорт” на бактериите от задната част на интимната област към предната, които след това причиняват оплаквания. Съветваме те да се спреш на бельо (най-добре боксерки или бикини), които са изцяло от естествени материи, най-добре памук.

Мокрият бански през лятото

Да, наистина няма нищо по-освежаващо от това да поплуваш и след това да се излегнеш на брега! Но знаеш ли, че мокрият бански, всъщност е една от най-благоприятните среди за развитието на бактерии? Само се замисли колко хора влизат в басейна… Не можеш да си 100% сигурна, че всички те са в перфектно здраве и имат добра интимна хигиена, каквато имаш ти, нали? Съветваме те винаги, когато излизаш от водата, да се стремиш да изсъхваш по най-бързия начин и едва тогава да се запътваш за следващото мохито към сенчестия бар. Знаем, че имаш поне (поне!) два чифта бански в гардероба си, нали така? Е, вече имаш здравословно оправдание да ги обличаш в един ден – защото само чрез смяната на мокрия със сух, би могла да сведеш до минимум риска от бактерии!

Вода, вода и пак вода!

Леките форми на цистит, когато все още не се е превърнал в хроничен, могат да отшумят много бързо, до няколко дни, но понякога се случва така, че късното откриване на реалния причинител и диагностициране на проблема, влошава състоянието ни и инфекцията засяга бъбреците. Сигурно няма да се изненадаш като ти кажем, че едно от най-полезните неща, до които можеш да прибегнеш, е пиенето на много вода! Нейното невероятно свойство да “измие” инфекцията от организма ни, чрез стимулирането на отделителната система и изхвърлянето на болестотворните микроорганизми от уретрата, е истинско спасение! Избягвай употребата на алкохол и кафе, които са вредни за пикочния мехур и вместо това наблегни на сока от червена боровинка и много плодове, особено диня през лятото.

Понякога се връща...

Веднъж овладяла и премахнала цистита от ежедневието си, трябва да знаеш, че като всяко нещо във Вселената… и инфекцията се връща, колкото и неприятно да е това. Това не е болест срещу която организмът ни изгражда имунитет. Така, за съжаление, болката, паренето и честото уриниране отново се появяват. И тъй като циститът може да се опита да бъде твой целогодишен гост, а ние не ти препоръчваме употребата на антибиотици, тъй като помагат за едно, но вредят с друго (за това ще ти разкажем някой друг път), те съветваме да подходиш към проблема с природни продукти. Такъв е северноамериканската червена боровинка. Тя е богат източник на биофлавоноиди, фенолни съединения и други естествени субстанции с благотворно влияние върху целия уринарен тракт (вкл. уроантисептично и противовъзпалително действие). А освен това е с мощен антиоксидантен ефект и може да допринесе още много за подчертаване на твоята естествена красота. Този специален сорт боровинка притежава доказаното свойството да блокира бактерията Ешерихия коли, като не ѝ позволява да се закрепва за стените на пикочните пътища и по този начин възпрепятства напълно нейното колонизиране. Лошата новина е, че носи името на областта, в която вирее. Добрата, че не е необходимо да летиш през океана, за да се снабдиш с нея. При парене и чести позиви за уриниране, те съветваме винаги да се доверяваш първо на Urinal Akut®. Създаден е изцяло на основата на северноамериканската червена боровинка и съдържа много висок концентрат извлечен от плодовете ѝ. Затова само 2 таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден. А сега е време да се насладиш пълноценно на всеки един морски ден, на всяка вечер, прекарана под звездите, на всяка ласка от любимия! Защото всеки знае, Urinal® помага!