Вероятно не съществува дама, която да не е изпадала в неловката ситуация да смени късата пола с панталон, защото не е имала време да отстрани досадните косъмчета от краката си. Да кажем, че този метод действа през пролетните месеци, но дойде ли летният сезон вече няма място за компромиси и неканените гости трябва да си ходят. За съжаление, обвързването с тези малки гадове е до живот, а повечето процедури за премахване на нежеланото окосмяване са или твърде болезнени, или не достатъчно ефективни или ужасно скъпи. И все пак това не е Мисията невъзможна, вие не сте се превърнали в Чубака и вече има модерен и иновативен начин да редуцирате вашата "растителност" до минимум - чрез фотоепилация. 

Какво е фотоепилация? 

Предимствата на фотоепилацията са много - тя е най-съвременният, най-ефективният и най-дълготрайният метод за отстраняване на нежеланото окосмяване. Принципът на фотоепилацията се базира на действието на импулсната светлина, която достига до основата на косъма - фоликула и го разрушава. Светлинните импулси се поглъщат от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се преобразуват в топлинни, които от своя страна нагряват и разрушават корена на косъма, без да нараняват повърхността на кожата. Тук е важно да споменем, че цветът на косъмчетата има голямо значение при процедурите. Тъмните косми съдържат повече меланин, отколкото светлите или побелелите. Поради тази причина, фотоепилацията е най-ефективна при тъмно окосмяване и по-слабо ефективна при светло. Колкото до побелелите косми, при тях изобщо не се прилага методът на фотоепилацията, тъй като в тях изобщо няма съдържание на меланин. Може да се прилага върху всички зони на тялото.

Кога е най-подходящо да се прави фотоепилация? 

Най-подходящото време за процедури чрез фотоепилация е пролетта или края на лятото. Ако решите да се подложите на фотоепилация през летния сезон, е важно да имате предвид, че кожата ви не трябва да има загар. Перманентният меланин (етнически цвят) или временен меланин (тен) е по-изкуствен от меланина, който се съдържа в косъма. Рискът се състои най-вече в това, че ако кожата е пигментирана и ако няма достатъчно енергия да се получи добър резултат, енергията е  "заловена" от меланина на кожата, вместо от този на космите. Ето защо е и много трудно да се третират много тъмни кожи. Същото важи и за солариумите. 

Колко процедури са необходими за постигане на оптимален резултат? 

Трудно е да се ангажираме с цифри, когато става дума за броя на процедурите чрез фотоепилацията. Това е така, защото резултатът зависи от фазата на растеж на косъма и от н.р. "спящи косми". Все пак експертите посочват, че средният брой третирания е 6-8 процедури за жените и 10-13 за мъжете, а косъмчетата падат от само себе си до 7 дни след направата на процедурата. Хубаво е процедурите да се правят поне през 20 дни. Съществува минимален, но няма максимален срок между отделните процедури.

Подготовка 

Фотоепилацията не изисква специална подготовка, но все пак съществуват някои правила, които е добре да знаете преди да се подложите на този метод. 

Необходимо е желаният участък да е обръснат няколко дни предварително, за да може дължината на косъмчетата да е до 1 мм над кожната повърхност. Точно това е и фазата, в която космите се поддават на третиране със интензивна импулсова светлина (IPL). Целта е светлинният импулс да се съсредоточи върху фоликула, а не върху косъма.  И като всяко правило, и това си има изключения. Бръсненето е задължително, когато визираме участъци като крака, подмишници, триъгълник и т.н., но когато желаната зона за епилация е лицето, то трябва да забравите за абсолютно всякакви самобръсначки, епилатори и кола маска. Друго задължително условие е фотоепилация да се извършва върху чиста кожа, за да се намали чувствителността и дискомфорта. 

Болезнена ли е процедурата? 

Прагът на болката при фотоепилация отново е строго индивидуален и зависи от поносимостта на организма на всеки човек, третираната зона, времето (психологичния цикъл), плътността на косъма, параметрите на машината (време и енергия) и от различните апарати. Някои устройства са от по-ново поколение и имат вградена охлаждаща система и при тях болката е по време на процедурите е по-малка. При обикновеното третиране със SPL се усеща леко затопляне или убождане. За да се успокои кожата, след процедурата използват омекотяващ спрей или крем. 

Някои недостатъци

Фотоепилацията, като всяка друга процедура, крие известни рискове. При някои хора може да се появят по-светли или тъмни петна в дадения участък след процедурата, но това са само временни пигментации. В много редки случаи фотоепилацията може да доведе до първа или втора степен изгаряния, но това се дължи главно на преценката на параметрите на апарата от страна на специалиста, спрямо цвета на космите и кожата. Абсолютно противопоказание е бременността. Не се препоръчват процедури чрез фотоепилация и в детска възраст, при хора с остри или хронични заболявания на кожата, злокачествени или доброкачествени образувания, възпалителни процеси или инфекциозни заболявания, разширени вени и др. 

Колко струва това удоволствие? 

Ако възнамерявате да се подложите на фотоепилация, то трябва да заделите малко по-голяма сума. Горното правило важи само, ако не търсите от VsichkiOferti.bg  

Добрата новина е, че сайтът VsichkiOferti.bg събира всички промоции на едно място от най-големите сайтове за колективно пазаруване в България и там бихте могли да намерите наистина златни оферти за фотоепилация на супер цени. И ако още не ми вярвате как ви звучи оферта за IPL фотоепилация за жени на ЦЯЛО ТЯЛО с 90% отстъпка за 50 лв вместо безумните 480 лв? Или фотоепилация на цели крака за дамите или на цял гръб за мъже с последно поколение IPL – Platinum P  с 95% отстъпка за 35 лв вместо за още по-скандалните 650 лв? Понякога високото качество върви с ниски цени, така че побързайте преди офертите да са се изплъзнали между клавиатурата ви.