Слънцестоене, Мидсъмар, Литва: какво да правите на 21 юни - най-енергичният ден за 2024 г.

Този празник има стотици имена, но същността му не се променя. Денят, в който природните сили достигат своя връх, може да донесе смисъл, пробуждане и заземяване на всеки човек!

Празникът на лятното слънцестоене или Лита е моментът на кулминацията на слънчевата енергия, времето на най-високия разцвет на целия живот в природата, основава се на природни цикли и се свързва с изобилие, богатство и добра реколта. На този ден, 21 юни, Слънцето навлиза в 1 градус на знака Рак, заставайки на върха на така наречения кардинален кръст и Колелото на годината. Именно тази система разпределя целия ни живот в така наречените цикли през лятното слънцестоене се счита за момент на просветление и триумф на енергията на живота.

Слънцестоене и почитане на собствения ви огън

Смятало се, че Литу Бог и Богинята на природата се сливат в едно, за да родят потомство. Ето защо дълбокият смисъл на този празник е свързан с радостта, сексуалността и разцвета на жизнените сили. В крайна сметка всичко в природата се възпроизвежда и именно либидото на човека е двигателят в неговата съдба. В известен смисъл празникът на Лита е празник на вътрешния огън, либидото и жизнеността. Не напразно всички ритуали на Лита са свързани с огън и вода, които символизират триумфа на мъжкото и женското начало.

Зигмунд Фройд нарича либидото силата на жизнените инстинкти, тоест умствената енергия е в основата на желанието за създаване, любов и хармония. Всъщност самата природа стои в основата на всичко.

Как да празнуваме Слънцестоенето?

1. Веднъж в годината идва сила, която носи благополучие на всеки човек, така че същността на този празник е да се радваме на земния живот.

2. За да отпразнувате Лита, прекарайте тези дни в спорт, танци и физическа активност. Нека вашият вътрешен огън се разгаря и не спира да гори.

3. Вярва се, че тази нощ не може да се спи и пламъците трябва да горят до зори. В идеалния случай отидете сред природата и седнете до огъня и най-добре в компанията на хора с подобни мисли като вашите.

4. Що се отнася до храната, стандартното лакомство за лятното слънцестоене е пресни, зрели плодове и билки. Като цяло, всички продукти, свързани с лятото, слънцето и природата, ще бъдат полезни на този вълшебен празник. Направете си вкусна салата от зеленчуци, закупени от пазара, пригответе лимонада от горски плодове и не забравяйте да поканите любимите си хора на празник.