Сигурно сте се чудили кога е по-добре да миете зъбите си сутрин - преди или след като хапнете. Логически погледнато може би повечето хора смятат, че по-добрият вариант е да измият зъбите си след като са закусили, защото по този начин ще премахнат остатъците от храна по тях. Каква обаче е истината?

Докато спим нашата храносмилателна система извършва изключително важна работа - тя премахва токсините, които сме погълнали през деня и ги отлага по повърхността на езика, именно заради това сутрин имате лош вкус в устата. Ако не бъдат премахнати своевременно, тези токсини се абсорбират отново от тялото и се връщат в системите на организма. Вече ви просветна, нали? Тук вече отговорът на въпроса кога да миете зъбите си става еднозначен - задължително ги почиствайте, щом станете от сън, така ще предотвратите обратното поглъщане на вредните вещества, които организмът ви е чистил през цялата нощ.

Можете още да погледнете към аюрведа и древната практика за почистване на езика, която последователите на индийската наука практикуват всеки ден. 

Имате няколко варианта за почистване на езика, от които можете да изберете - не ви съветваме да използвате за тази цел четката си за зъби, защото тя е твърде висока и може да предизвика гадене. Най-лесният начин е да използвате лъжица, като индийските йоги употребяват за тази цел дървена лъжица. Бихте могли да използвате и шпатула за почистване на езика.Тя е направено от много по-меки и деликатни зъбчета в сравнение с четката за зъби и ще почисти по-нежно повърхността.

При всички методи е от значение да движите предмета, с който почиствате езика си само отвътре навън, отново за да не ви се повръща. След като минете веднъж, го измийте и повторете докато не усетите езикът си чист, това отнема обикновено между 5 и 10 повторения.

Почистването на езика сутрин има и още няколко чудесни ползи, които сме убедени, че ще ви амбицират:

- дъхът ви ще стане по-свеж, защото лошият дъх изчезва с премахването на бактериите от устната кухина. Заедно с ежедневното почистване на езика добавете и Шуслерова сол №5 калиев фосфат сутрин. Солта предотвратява гнилостни процеси в устната кухина и в стомаха, които често са причини за лошия дъх. Освен това е задължителна за хората, които имат кървящи венци. Поне 3-4 месеца, на курсове 2 пъти в годината, започвайте сутринта си с 5 таблетки от сол №5 и ще се радвате на свеж дъх и бодрост.

- ще подобрите състоянието на зъбите си, нечистотиите, които се натрупват по езика често водят до парадонтоза, натрупване на плака, кариес, инфекции на венците и дори загуба на зъби. Състоянието на зъбите зависи и от обмяната на калция в организма. Честото похапване на млечни продукти не решава проблема, защото е важно как се усвоява ценния минерал от тях. Ето защо, за да ги защитите от проблеми с емайла и кариеси, добавете към хигиената на устната кухина и приема на Шуслерови соли №1, №2. Един от признаците, че имате нужда от тези две соли е изтъняването на емайла и прозрачните краища на зъбите. Те бавно се натрупват в организма, затова приема трябва да бъде поне 5-6 месеца по 3 таблетки от всяка сол ежедневно.

- ще подобрите състоянието на имунната си система, езикът е част от първата бариера, която използва тялото, за да не допусне навлизането на нежелани бактерии и вируси. Чистият език е по-добър страж, от непочистения. 

- ще усещате по-силно вкуса на храната, защото ако езикът е замърсен той престава да бъде достатъчно чувствителен към богатите вкусове, които предлага храната.