Всеки иска да бъде обичан. Чувството на сигурност и лекота, което носи любовта, трудно може да се сравни с каквото и да било. Но, за да умеем да създадем здрава и пълноценна връзка с друго човешко същество, първо трябва да изградим такава със себе си. Начинът, по който се възприемаме, влияе пряко на действията ни, рефлектира върху живота ни и начина, по който другите гледат на нас. Да обичаш себе си означава да намериш душевен мир, толкова дълбок, че да се наслаждаваш на всяка секунда прекарана в собствената ти компания. Това често е доста сложна задача, но определено не е невъзможна. Ето как:

Бъдете нежни със себе си

Често ние сме най-големите си критици. Толкова много изискваме от себе си, че това ни изтощава както физически, така и емоционално. Чувства като тъга, страх и срам са напълно нормални и трябва да бъдат приемани, а не прикривани зад фалшиви усмивки и лоши навици. И въпреки че много хора ги смятат за признак на слабост, важно е да се отдадем на емоциите си и да оставим негативните чувства да бъдат точно такива, каквито са. В трудни времена, бъдете нежни към себе си, не се съдете прекалено строго. Все пак сте човек, който като всички останали допуска грешки и има нужда от обич и подкрепа от любимите си същества… и от себе си.

Оставете преживяванията ви да бъдат точно такива, каквито са

Забелязали ли сте, че когато игнорирате чувствата си, те в крайна сметка се завръщат, много по-интензивни от преди. Често, когато изпитваме негативни чувства, правим всичко възможно да ги подтиснем и игнорираме с фрази от сорта: „Не ми се говори за това“ или „Нека се преструваме, че не се е случило“ Вместо да бягаме от тези преживявания, най-доброто, което можем да направим за себе си, е да им се отдадем напълно с всяко негативна емоция, която носят със себе си. Така ще успеем да се поучим от преживяното, както и да се научим да се грижим по-добре за себе си.

Научете се да се правите щастливи

Във връзката, която имаме със себе си, всичко зависи изцяло от нас. Именно това я прави толкова специална. Не разчитаме на друг да ни глези, обгрижва и прави щастливи. Правим това сами за себе си. Следваме единствено собствените си желания и копнежи и работим единствено, за да бъдем ние самите добре. Когато се научим да правим себе си щастливи и да се наслаждаваме истински на времето прекарано в собствената си компания, тогава ще бъдем готови да изградим връзка с друг човек. Тогава, ще го обичаме, но ще знаем, че той просто добавя допълнителна стойност към вече прекрасния ни живот, а не му придава смисъл.

Можете да поискате помощ

Често смятаме искането на помощ за проява на слабост. Хората, които обичат себе си са наясно със своите силни и слаби страни. Те знаят, че не са способни да правят всяко нещо перфектно и приемат този факт. Така те могат да поискат помощ от любимите си хора, когато имат нужда. Те знаят, че това не е проява на слабост, а начин да накараш любимите си да се почувстват полезни и значими.

Не изисквате любов и знаете, че сте значими

Всеки човек, който обича себе си, знае, че любовта е в даването и приемането, не в изискването. Когато се научим с лекота да даваме любов на самите себе си, започваме с лекота да я даваме и на любимите си, без да изискваме такава в замяна. Любовта не е съвместима с очакването и изискването на нещо в замяна. Когато се обичаме, осъзнаваме какво значение имаме самите ние и чувствата ни, а това прави комуникацията ни с любимите хора открита и честна.