Хиляди души се събраха на известния плаж Бонди в Сидни, съблякоха се и позираха голи за американския фотограф Спенсър Туник, като гръмко послание за рака на кожата.

Туник, известен с това, че организира групови снимки на някои от най-популярните забележителности в света, използва мегафон, за да дава наставления на тълпата, преди мнозина да се възползват от възможността да се потопят голи във водите на океана.

"Имаме възможност да повишим обществената осведоменост относно прегледите на кожата и за мен е чест да бъда тук", каза Туник тази пролетна сутрин в Сидни.

Днес плажът Бонди е законно класифициран като нудистки плаж за първи път в историята заради арт инсталация със стотици голи хора."

 

 

Базираният в Ню Йорк творец си партнира с благотворителна организация за голата снимка, за да повиши осведомеността за меланомата - четвъртата най-разпространена форма на рак в Австралия.

Според изчисленията на австралийското правителство тази година общият брой на диагностицираните случаи ще нарасне до 17 756, а 1281 австралийци ще умрат от усложнения на болестта.

"Прекарах половината си живот на слънце и ми бяха отстранени два злокачествени меланома от гърба", казва 77-годишният Брус Фасър пред АФП. "Затова си помислих, че снимките са за добра кауза, а и обичам да се събличам на плажа Бонди", добави тя.

Робин Линдер, която участва в голата фотосесия, признава пред Ройтерс, че е преодоляла първоначалното си безпокойство, когато е осъзнала изключителната атмосфера, която е царяла. "Всички се държаха много уважително и имах чувството, че е много забавно".

Последният път, когато Туник организира групова фотосесия в Австралия, беше през 2010 г., когато 5200 австралийци позираха голи в операта в Сидни.