Голяма част от дамите днес оказва се не са доволни от външния вид на своята коса. За съжаление, повечето от тях не разбират, че той обикновено се дължи на недобро здравословно състояние, предизвикано от редица фактори и последващата грижа, която полагат ежедневно. Как да я заздравим, да възвърнем блясъка й и кой ще бъде най-актуалният цвят в косите през сезон есен/зима 2017 попитахме едно от светилата на фризурата у нас Григорий Кюлев - Гого:

Кои са топ 3 съветите за здрава и блестяща коса през лятото, които всяка дама трябва да следва?

Това, което е най-важно за дамите, е да изберат правилните продукти за косата си, за да изглежда тя красива, блестяща и подхранена. Това може да се случи, само ако познават структурата на косата си. Например, за фризьора структурата на косата е от изключително значение, за да може да отговори на нуждите й. На пазара вече има серия шампоани и балсами с формула специално разработена да възстанови, без да утежни косата, според нейната структура – тънка, нормална или плътна. В основата на формулата на NIVEA Hairmilk са млечни протеини: това са естествено извлечени съставки, които укрепват косата отвътре и дълбоко я възстановяват. В допълнение, формулата съдържа Eucerit®, който се грижи за повърхността на косата, като я предпазва от външни влияния. Eucerit® е съствка, която придава на косата красив блясък. Дълбоко, но нежно почистващата формула укрепва косъма отвътре и го заздравява. Така косата получава цялата грижа, от която се нуждае.

Какво би препоръчал на абитуриентките тази година – да бъдат смели и екстравагантни или да заложат на естествената си красота, която само леко да подчертаят?

Темата със стайлинга на абитуриентите е необятна. Завършването на средното образование е празник , който сам по себе си задава дрескода. Семпли, елегантни и класически трябва да са визиите според мен. От дистанцията на времето след години да изглеждат добре на снимките. В стремежа си да са смели и екстравагантни, младежите трудно уцелват точно по колко да сложат от едното и другото и често се получава откровен кич. Има много източници на информация и различни модни течения, но добре е да се прецени, че абитуриентският бал не е карнавал или дизайнерски конкурс за млади таланти, а празник на знанието.

Кой ще бъде най-актуалният цвят в косите през сезон есен/зима 2017?

Най-актуални цветове вече няма. Преди години излизаха по 2-3, максимум 5-6 нови цвята на сезон в палитрите на каталозите за цветове. Сега има техника за постигане на всеки възможен цвят. Колегите от цял свят вече не се интересуват дали някоя фирма за боя е решила да наложи някакъв нюанс. Както знаете, ние работим с форма и цвят. Цветът е основна част от изграждането на прическата и ако трябва да говорим за тенденции, то тук това са точно смелите комбинации от различни цветове. От години се налагат цветните кичури, като цветовете са от палитрата на дъгата. Бавно, но трайно според мен, косите ще стават все по-шарени. До есента има време, сега може да започнете с малка промяна, а именно някое шарено кичурче за весело настроение.

Кои са прическите, които всъщност вредят на косата ни, вместо да ни правят още по-красиви?

Знаете ли, че почти всички жени са със суха и увредена коса? Косата за една година израства с около 12 см. За две години – около 24 см. Какво се случва през това време? Разресвате я, боядисвате я, изправяте я с четка и сешоар, преса, правите й кичури… Представете си я след 5 години. От какво трябва да е направена тази коса, за да издържи на цялото това ежедневно третиране и да изглежда перфектна?! Знаете, че по-голямата част от състава на косъма е кератин и вода. Колкото по-дълга е тази коса, толкова повече тя се дехидратира, както от третирането, така и от външните условия. Затова можем да кажем, че всяка коса в някаква степен е суха и увредена. Разбира се, хубаво е да експериментирате с външния си вид, но само ако полагате нужните грижи, за да бъде косата ви еластична, мека и с блясък.

Възможно ли е да се събуждаме с перфектна прическа сутрин и ако да, как?

С перфектна прическа – не. Затова съм нужен аз. Но с перфектна коса е напълно възможно. Просто трябва ежедневно да се грижите за нея. Трябва да я измивате и подхранвате нежно, с продукти, които да я хидратират, но да не я утежняват. Допълнителната хидратация допринася за красивия и здрав вид на косата. Важен е и методът на измиване и разресване. Има няколко етапа в измиването и подхранването на косата. Шампоанът е хубаво да се разпредели в двете ръце, и първо да го нанесете в зоните около ушите и тила, след това отгоре – това, което е останало. Следващата стъпка е подхранването. Нанасяме балсама с втриване в отделни кичури коса, като се слага хоризонатлно. Разресването трябва да става отдолу нагоре, а не обратното. Тоест поетапно, първо краищата, след това средната част и накрая в основата. Това предотвратява накъсването на косата. Важното при изплакването е да не отмивате изцяло балсама, за да може да остане като предпазен слой на косата, да е леко хлъзгава. Ще забележите при изсушаването, че косата не изглежда мазна, а с блясък и подхранена. Така че, смятам, че с този ритуал под душа е напълно възможно да се събуждате с естествено красива и здрава коса. Препоръчвам ви серията Hairmilk на NIVEA, която подхранва косата, според структурата, без да я утежнява. Комбинирайте спокойно шампоана, балсама или спрей-балсама без отмиване.