За първи път на американската банкнота от 20 долара ще се появи ликът на чернокожа жена - Хариет Тъбман, съобщи БТА.

Тъбман е аболиционистка, борила се през 19-и век против робството и за социални реформи в САЩ.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу потвърди късно снощи на специален брифинг, че на американските банкноти от 10 и 20 долара ще се появят портрети на жени.

"За първи път през последните над 100 години на банкнотата от 20 долара ще се появи портретът на Хариет Тъбман", каза Лу.

Сега на лицевата страна на тази банкнота е ликът на седмия президент на САЩ Андрю Джексън. Финансовият министър на САЩ напомни, че миналата година той е обявил намерението си на една от банкнотите да се появи женско лице. С това той искал да инициира обсъждане на ролята на жената в развитието на демокрацията в цялата страна.

Освен това ще бъде променен и дизайнът на банкнотата от 10 долара. На обратната й страна ще бъдат показани жени, борили се за равни избирателни права, а на лицевата ще остане Александър Хамилтън - първия министър на финансите на САЩ, който, според думите на Лу е "архитектът на нашата финансова система".

Ще се промени и видът на банкнотата от 5 долара. Портретът на Ейбрахам Линкълн ще бъде запазен, но на обратната страна ще бъдат изобразени исторически събития, станали край Мемориала на Линкълн във Вашингтон. Едно от тях е речта на Мартин Лутър Кинг през 1963 година.

"Разпоредих се на Бюрото по гравиране и печат да ускори разработването на плановете по промяната на дизайна на банкнотите от 5, 10 и 20 долара. Очакваме, че окончателната концепция за новите банкноти ще бъде готова към 2020 година за 100-годишнината от приемането на 19-ата поправка в конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват", допълни финансовият министър.