Кой не обича печено сирене? Ароматът му се разнася из цялата къща, а вкусът му – комбинация от сладко и солено (качествените сирена имат сладка нотка) ни поставя на колене.
Изобилието от сирена и кашкавали ги прави чести гости на масата ни. Първенецът на сирената в кулинарията обаче си остава козе сиренето. Сочно, но и нежно като крем, то е главният герой в следващата рецепта. Ето как да го запечете и сервирате с вкусна салата.
Продукти за 4 порции:
400 гр. козе сирене (от по-мазния тип, който прилича външно на камамбер),
200 г. смесени зелени салати – рукола, спанак, марули
2 ч. л. балсамов оцет,
2 ч. л. зехтин
1 ч. л. мед
50 г. орехи
8 тънки парчета франзела (по желание)
Нарежете козе сиренето на шайби с дебелина около 2 см. Увийте ги във найлоново фолио за свежо съхранение и ги сложете във фризера за около 30-40 минути.
Смесете в купичка балсамовия оцет, меда и зехтина. Разбъркайте добре, за да се хомогенизират съставките. Оставете в хладилник, за да се охлади.
Сложете тиган с незалепващо покритие на котлона без мазнина. Когато се сгорещи, поставете замръзналите шайбички сирене и ги запечете първо от едната страна, после от другата. Слагането им във фризера, пречи на сиренето да се разтече веднага и спомага за по-бързо образуване на приятна, вкусна златиста коричка. Когато парчетата станат златисто кафяви и от двете страни, можете да ги извадите от тигана и да ги оставите леко да поизстинат.
В голяма купа смесете салатите с дресинга. Отделете 4 порции и всяка от тях декорирайте с орехи и парче франзела. Сложете всяка от шайбите сирене в чинията и се насладете на божествената експлозия от вкусове.
Друг трик за сервиране на запеченото козе сирене е класическото му заливане с боровинково сладко. В този вариант обаче калориите са доста завишени.