Представете си шоколадов пудинг, който не само, че няма да увеличи теглото ви, но и ще го редуцира? Как става това? С помощта на модерната суперхрана чиа.

Чиа са малки ситни семена с черен до сив цвят. Те са били употребявани и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, те помагат и за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола. Семената се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките.

Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да помогнат, ако искаме да отслабнем, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар. Когато се ядат, те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар. Това позволява на тялото да остане сито за по-дълго време, дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Супердиетичнен трик, нали?

Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чиа ще ни помогне да регулираме телесните флуиди и да намали риска от дехидратация. Тъй като семената поддържат тялото хидратирано, те са чудесна добавка към отслабващия диетичен режим, особено ако той включва и физически упражнения.

След всички тези суперлативи ето и една бърза и лесна шоко рецепта за чиа. Тя е подходяща за закуска, като така освен, че осигурява голямо количество протеини, помага на тялото да остане сито и активно за по-дълго.

Съставки за 2 порции:
4 с. л чиа
2 с. л. белени конопени семена
200 мл. вода
4 фурми
щипка ванилия
1 с. л сурово какао

Първо приготвяме конопеното мляко, в което ще бъде сложена чиата. Всичко, без нея, се слага в блендер и се разбива добре. Заливаме чиата с млякото, разбъркваме и оставяме да престои поне за 30 минути, за да оставим семенцата да набъбнат добре. Може да се наложи още веднъж да разбъркаме, за да не остане течността само отгоре. Получава се смес подобна на пудинг, в която семенцата се усещат, но не хрупат. Този бърз десерт или закуска може да съхраним в хладилник до 3 дни и в бурканчета с плътно затваряне.