Според едно проучване 90% от интервюираните майки и бащи отговарят, че детето им, в някакъв момент, е предпочитало повече единия от двамата родители. Ако и вие сте в същото положение, не го приемайте лично и не се съмнявайте в себе си. Въпреки че това може да нарани чувствата ви, личните предпочитания на детето са нормални и често се променят в различни етапи от живота му.

Но каква е причината за детските предпочитания и какво можем да направим по този въпрос? Нека се допитаме до специалистите:

Наистина ли децата предпочитат повече единия родител пред другия?

Може би сте забелязали, че детето ви предпочита да прави най-приятните неща с вашата половинка, а не с вас? Ако малкият ви син или дъщеря предпочита да бъде обличан/а, хранен/а и приспиван/а само от единия родител, сте изправени пред ситуация, добре позната на много родители. Добрата новина е, че детската фаворизация е нещо нормално, обикновено е временна и не означава, че единият от двамата е лош родител.

Защо се получава така?

Децата и тийнейджърите могат да демонстрират фаворизация в различни периоди от живота си и поради различни причини. При бебетата фаворизацията е не просто нормална, но и необходима крачка от развитието на малкото дете. То се привързва най-силно към родителя, който му осигурява повече грижи и подкрепа. Обикновено това е мама, но ако майката е много строга, то може да търси повече грижата на таткото. През следващите години и през пубертета предпочитанията на детето постоянно могат да се сменят.

Нека не ви притеснява

Не звучи много лесно, но една от най-добрите стратегии в случая е просто да го приемете. И особено при малките деца е съвсем инстинктивно решение. Просто бъдете спокойни и търпеливи, не е нужно да се ядосвате.

Уверете се, че и двамата родители прекарват време насаме с детето

Все пак има няколко неща, които да направите, за да смекчите тази фаворизация. Ако вие сте предпочитаният родител, уверете се, че позволявате на половинката ви също да се забавлява с детето и да остава насаме с него. Ако забелязвате, че вие правите всички забавни неща с детето, докато половинката ви междувременно работи или тича по задачи, е време да промените това положение. За разнообразие вие си останете вкъщи, докато детето и партньорът ви отидат на лунапарк, кино, разходка и т.н. Така могат да открият някакъв общ интерес и занимание, което да си е лично тяхно.

Правете неща като едно семейство

Груповите занимания са страхотни, защото ангажират цялото семейство, и е хубаво да се случват редовно. Ако детето е малко, може и двамата да му четете приказки за лека нощ, като се редувате. Или пък да играете на настолни игри заедно, ако детето е по-голямо. Редете пъзели, гледайте новите анимации заедно и т.н. Дори само 10 минути групови занимания могат да заздравят връзката помежду ви.

Поправете разрушената връзка с детето ви

Ако смятате, че по някакъв начин с детето ви вече не сте близки, може да си създадете нова традиция, която включва само вас двамата. Ходете на разходки заедно, събирайте листа за албум с хербарии, докато вървите; посетете любимото място на детето; бройте звездите, преди лягане; покажете някое ваше хоби на детето ви. Всякакви приятни занимания, които споделяте с детето си, могат да заздравят отношенията ви.

Поговорете с партньора си

Независимо дали детето предпочита вас, или партньора ви, може би вашата половинка не е наясно с чувствата ви. Вместо да приемате всичко твърде лично, поговорете с другия и измислете план как да балансирате ситуацията.

Сравнете отношението ви към детето

Понякога фаворизацията на детето е продиктувана от различните методи за възпитание на двамата родители. Анализирайте каква е вашата роля и каква е ролята на вашия партньор. Може би предпочитаният родител е по-спокоен, весел и по-благосклонен, онзи, който позволява на детето да прави каквото си иска, докато другият родител може да е по-строг и да следи за нарушаването на правилата. В такъв случай предпочитанията на детето са съвсем обясними. Това, което може да се направи, е да се опитате да балансирате ролите си, докато детето е още малко. И двамата родители трябва да се забавляват с детето и да го обсипват с любов, но и двамата трябва да са строги, когато детето не слуша.

Каквото и да изпитвате – проявете уважение към детето и половинката ви

Нормално е да се чувствате наранени, но не бива да си го изкарвате на останалите, да обвинявате другите или да оставате глухи за критика. Вместо да се сърдите или да се правите на жертва, по-разумно е да проявите уважение и просто да подобрите комуникацията с детето ви. Ако критикувате детето, то ще с почувства виновно, но това ще затвърди предпочитанията му към другия родител. Бъдете мъдри и търпеливи – само по този начин ще се справите със ситуацията.