Във всяко домакинство, в което има няколко деца винаги е шумно, разхвърляно, децата често се карат, дори понякога се бият. Има много причини за това - може да са гладни, ядосани или просто им е скучно. Питайте всеки родител, който има две или повече деца и той ще ви каже, че това е напълно нормално поведение между братя и сестри.

Ще ви представим различни съвети, базирани на научни изследвания, които показват различните причини защо братята и сестрите се карат и каква трябва да е ролята на родителите в тази цялата драма.

Трябва да знаете кога да се намесите и кога да ги оставите сами да се оправят - ако децата се бият, тормозят или нещо подобно, то задължително трябва да се намесите. Но ако се карат в рамките на нормалното ги оставете сами да се справят с тази ситуация. Проучванията показват, че деца, които разрешават подобен тип спорове сами, израстват като по-толерантни и добри хора.

Бъдете посредник, но не съдете - всеки родител обича децата си еднакво, но това не винаги си личи в дадена ситуация. Когато децата ви се карат, опитайте се да не взимате страна, а по-скоро ги насърчете да говорят със спокоен тон и всяко дете да изложи своите аргументи за създалата се ситуация.

Таймаут - децата се палят много по-бързо от родителите, но също така бързо им минава. Помолете ги да си починат от караницата и по-късно се върнете към темата, заради която е възникнал скандалът.

Излезте на вън - винаги е добре децата да прекарват колкото се може повече време на вън, да играят, да тичат, да скачат. По този начин те изразходват много енергия и след това нямат такава за воденето на спорове по между си.

Прекарвайте време с всяко дете по-отделно - понякога децата се карат от ревност към някой от родителите. Прекарвайте време с всяко едно по-отделно, като обръщате внимание на конкретните неща, които детето харесва да прави.

Дисциплината е много важна - понякога няма как да останете на страна и се налага да накажете и дисциплинирате децата. Стремете се да го направите за всички еднакво, за да няма после сърдити.

Игнорирайте ги - често децата се карат, защото имат нужда от допълнително внимание. Следващият път, в който започне кавгата, просто ги игнорирайте, изглеждайте отегчени и незаинтересовани. Това може да привлече вниманието им и да спрат да се карат.

Бъдете наясно с динамиката на братята и сестрите - често те са най-близки на света и в следващата секунда, както се казва се хващат за гърлото. Бъдете винаги нащрек за промяната в настроенията им. Все пак всяко от тях има своята индивидуалност и понякога е нормално да се скарат.

Запазете спокойствие - това е много важен, но и труден момент. Все пак сте родител и би било добре да запазите спокойствие и самообладание, когато децата ви се скарат. Ако трябва бройте до 10, успокойте се и тогава говорете с тях. С викове няма да постигнете нищо.

Учените са групирали в списък някои от най-честите причини за кавгите между братя и сестри:

1. Предпочитания - някои култури например силно предпочитат единия пол пред другия.

2. Независимост - често децата се карат, ако по-малкото например пречи на по-голямото като му досажда. 

3. Нужда от внимание - често кавгите започват, защото децата имат нужда от внимание от своите родители.

4. Индивидуалности - всяко дете има своя характер и индивидуалност, понякога точно те се сблъскват и се поражда спорът. 

5. Примерът - това е може би едно от най-важните неща. Ако децата ви слушат вашите постоянни скандали, то няма как и те да не се карат. следвайки вашия пример.