Ние обичаме да планираме. Още като деца вече сме разчертали живота си – ще завършим училище, ще завършим университет, може би ще поживеем в друга страна, ще открием любовта на живота си, на 25 ще се омъжим, на 30 вече ще имаме две деца и успешна кариера. Е, така го мислехме, когато бяхме малки, но животът често има други планове.

Времената се променят и животът става все по-сложен, нравите се менят и много хора предпочитат да отложат брака. За много хора (особено за баба ти и всичките ти възрастни роднини) това е голяма грешка, защото просто губиш ценно време.

Е, нещата не са толкова прости, защото има много причини да не бързаш с брака и днес ще ти разкрием някои от тях.

1. На 30 знаеш по-добре коя си всъщност

Можем да се обзаложим, че след завършването на гимназията почти никой не знае кой е всъщност, какво иска от живота и как точно да го постигне. На 18-годишна възраст сме възрастни, но само по документи. Едва по-късно ставаме независими и силни личности, които имат представа какво искат от живота. На 30 вече имаш достатъчно опит, познаваш по-добре себе си и си достатъчно уверена, за да се изправиш пред препятствията на живота.

2. Знаеш какво искаш

На 30 г. вече не си онова наивно момиче, което се задоволява с първото нещо, което се изпречи на пътя ѝ, защото не знае, че може да има и нещо по-добро. На 30 г. вече имаш стандарти, знаеш, че Чаровния принц не съществува, но това не означава, че трябва да се примириш с мъжа насилник. Когато си на 30 г., пак си правиш планове, но много по-реалистични и знаеш какъв мъж да търсиш.

3. Финансовата стабилност

Е, нещата може и да не са съвсем розови, но със сигурност са по-добре на 30, отколкото когато беше студентка на 20. Проучванията показват, че една от основните причини за развод са финансовите проблеми. На 30 г. вече имаш стабилен доход и някакви спестявания, така че си по-подготвена да се грижиш за децата си.

4. Имала си възможност да си поживееш

Когато си на 20 г., животът е пред теб и всичко ти се струва толкова вълнуващо и ново, имаш милион мечти за осъществяване. В главата ти се въртят мисли за купони, пътувания с приятели и вълнуващи романси. Когато се омъжиш, няма да имаш свободата да правиш всичко, което си поискаш. Когато си омъжена, винаги трябва да мислиш и за другия и да се съобразяваш и с него, ако искаш бракът ви да просъществува. Затова е много по-добре да си поживееш преди брака. По този начин ще изживееш няколко приключения, ще натрупаш опит, ще разбереш нови неща за себе си и после няма да се измъчваш с въпроси „какво ако...“. Много хора, които се женят твърде млади и не са имали възможност да поживеят сами, после изпадат в криза на средната възраст (а понякога и по-рано), защото не са се наживяли и копнеят да видят какъв би бил животът им, ако могат да правят каквото си поискат, без да се съобразяват с половинката си или с децата и отговорностите си.

5. По-добре разбираш връзките

Както вече казахме, на 20 г. е важно да опознаеш себе си, да се запознаеш с най-различни хора, да имаш няколко връзки и да си извлечеш поука от всяка. Ако си преживяла няколко връзки, ще имаш много по-ясна идея какво търсиш, какво не можеш да приемеш и какви проблемите те очакват в една връзка. Тъй като имаш повече опит, имаш и по-голям шанс да се справиш успешно с различни ситуации. Освен това няма да се поддаваш лесно на манипулации и ще се научиш да отстояваш себе си.

6. Ще си живяла сама

Когато живееш сама, имаш повече възможности да взимаш самостоятелни решения, да бъркаш и да се учиш от грешките си. Постепенно ставаш по-независима и по-зряла, а това със сигурност ще ти помогне в брака.

7. Ще си по-зряла

Както казахме току-що, зрелостта е много важна за стабилния брак, а зрелостта не зависи от възрастта, а от опита, който трупаме. На 30 г. ще имаш повече опит и по-добре ще знаеш как да се справяш в живота. Освен това ще можеш да общуваш по-лесно с партньора си, защото няма да подхождаш толкова драматично към всеки проблем, ще бъдеш по-спокойна личност и ще си се научила да бъдеш по-откровена за желанията си, включително и в интимно отношение.

8. Няма за къде да бързаш

Много по-важно е да намериш правилния човек, с когото искаш да създадеш семейство, отколкото да бързаш и след това да съжаляваш. Не се поддавай на натиска на семейството ти, а остани вярна на себе си. Все пак трябва да си на 100% сигурна във връзката ти, тъй като бракът изисква много усилия и от двете страни. Ако пък си с точния човек, няма значение дали сте се оженили на 25 или на 35 – очаква ви цял живот заедно.