Хората прекарват една трета от живота си в сън, което е огромна част, нали? И въпреки че сънищата и техните значения привличат интерес у нас отдавна, науката за сънищата не е отишла далеч, така че няма много данни, свързани с нея. Но благодарение на развитието на технологиите стана възможно да се изучава мозъчната активност по време на сън и учените и психолозите по света продължават да споделят своите резултати, като по този начин бавно отварят завесите към непознатата и все по-интересна тема.

Ние, а може би и вие, сте имали поне един сън, който да остане в съзнанието ви дълго време, без изобщо да разберете значението му. Днес ще ви разкажем какво сме научили за кошмарите и странните сънища, които имаме.

Защо имаме странни сънища?

Може би всеки от нас има история за сън, в който се случват странни неща, които изглеждат като пълна глупост, след като се събудим. Ако ви е любопитно да знаете защо това се случва, има няколко обяснения.

Всеки човек има свои уникални сънища, защото хората изпитват най-различни емоции и събития всеки ден. Когато заспите, мозъкът ви продължава да работи усилено, разпределяйки моменти в краткосрочна и дългосрочна памет. Той сравнява събитията, настъпили наскоро, с тези, които са се случили преди много време. Ето защо можете да видите неща от детството си, като например да играете със стария си домашен любимец на ново място, като това, на което живеете в момента.

Всичко се случва по време на етапа на бързо движение на очите, който продължава 10-20 минути и се повтаря няколко пъти през нощта. Тази фаза е известна още като „парадоксален сън“, който получава името си поради физиологичните прилики с будното състояние на човек. В този етап всички части на мозъка стават активни, с изключение на тази, която отговаря за логиката. В допълнение, концентрацията на серотонин и норепинефрин, които са невротрансмитери, отговорни за логиката и вниманието, намалява по време на сън. Следователно не е изненадващо, че сънищата ни губят всякакво трезво усещане за нормалност. Осъзнаваме, че всичко, което току-що сме видели, се случва в сънищата ни едва след събуждането.

Защо имаме кошмари?

Ами кошмарите? Защо виждаме в сънищата си апокалипсиси и зомбита, гонени сме и други не особено приятни сценарии? Швейцарски и американски учени проведоха експеримент, в който успяха да намерят отговор на тези въпроси. Според тях това е вид тренировка на нервната система, която помага на човек да се справи с негативните емоции в реалния живот. Учените смятат, че емоциите, които изпитваме в сънищата, ни помагат да разрешим емоционалния натиск и да се подготвим за бъдещ възможен стрес.

Учените изследвали активността на различни части на мозъка по време на сън, използвайки електроенцефалограма. 18 доброволци са били събуждани няколко пъти през нощта и питани какви сънища имат и дали те са кошмари. Благодарение на техните отговори и анализ на мозъчната активност, изследователите са идентифицирали две области на мозъка, които са отговорни за кошмарите. Това са инсулата и средната мозъчна кора.

Колкото и интересно да звучи, тези 2 части на мозъка се активират в същите ситуации, когато човек се чувства притеснен или се уплаши в реалния живот. Инсулата е отговорна за оценката на емоциите и започва да действа автоматично веднага щом човек почувства безпокойство. Средната мозъчна кора подготвя човек за адекватен отговор по време на възникване на заплаха и контролира начина, по който се държим, когато сме в опасност. В допълнително проучване учените открили, че тези, които са имали кошмари по-дълго и по-често, реагират не толкова остро на негативни неща в реалния живот.

Засега стана ясно, че начинът, по който подсъзнанието ни общува с нас и помага да разрешаваме проблеми, е това, което ни кара да се чувстваме притеснени. Например, виждането на преследване в сънищата често се свързва с нерешени проблеми на човек в реалния живот, според учените. Но както споменахме по-горе, сънищата са проучени крайно недостатъчно и много интересни прозрения все още чакат да бъдат открити.

Ето още няколко интересни факта за сънищата, за които вероятно не сте знаели

• Новите умения и знания, като например да се научите как да свирите на пиано, се поставят на необходимите „рафтове“ в мозъка ви, докато спите. Това прави по-лесно запомнянето им. Независимо дали се подготвяте за изпит или просто искате да запомните списъка със задачи за утре, добрият сън ще ви помогне.

• Човек ще живее по-малко без сън, дори повече, отколкото без храна. Рекордният брой дни, които човек е прекарал без сън, е 11. Не препоръчваме да повтаряте този експеримент, защото освен сериозни проблеми с психиката, той може да доведе и до смъртоносен изход.

• До 15% от хората на планетата са сомнамбули. Те не само могат да седят на леглото или да се скитат из стаите, но и да напуснат къщата и да изминат дълги разстояния, докато спят. Вярването, че не трябва да се събуждат, е мит. В много случаи това е действително необходимо.

• Хората, които не спят достатъчно, имат повишен апетит, тъй като лептинът им (хормонът, който регулира апетита) спада.

• В рамките на първите 5 минути след събуждането, забравяме 50% от сънищата си. След още 5 минути забравяме почти всичко, което сме видели в тях. Зигмунд Фройд вярва, че това е нашият мозък, който се опитва да премахне всичко от паметта, защото сънищата ни са нашите скрити мисли. Въпреки това, днес съществува различна теория, която казва, че превключваме мозъка си най-пълно, след като се събудим и забравяме сънищата си в резултат на активната му работа.

Имали ли сте някога странен сън, който не може да излезете от ума ви и никога няма да можете да забравите?