Свикнали сме да възприемаме псуването като присъщ навик на невъзпитаните и необразовани хора, но може би през цялото време сме били в заблуда.

Според проучванията използването на нецензурен език показва богат речник и бърза мисъл.

До това прозрение са достигнали американските учени Кристин и Тимъти Джей. Те си поставили за цел да изследват идеята за „бедния речник” – при нея се предполага, че необразованите хора псуват често, защото им липсва интелектуален капацитет, за да се изразят по друг начин.

Учените помолили участниците в експеримента да изрекат възможно най-много псувни за 60 секунди. След това ги помолили да изпълнят и други езикови задачи, например да назоват възможно най-много животни за 60 секунди.

Резултатите показали, че участниците, които се сетили за най-много псувни, се справили най-добре и във всички останали категории. Ако стереотипите бяха верни, резултатите щяха да са съвсем различни.

„Ние често съдим околните спрямо речника, който използват. За съжаление, когато става дума за думите табу, общата представа е, че хората, които псуват много, са мързеливи, нямат богат речник, необразовани са или просто не могат да се контролират”, обясняват авторите на проучването. Но ето, че общата представа се оказва грешна.

Така че не се притеснявайте, ако имате по-цветист език и знаете много псувни, просто сте по-умни.