Защо Козирозите са трудни за разбиране... но и трудни за изпускане?! Защото...

1. ... са крайни в мислите и действията си. Ако ги огорчите, нараните или разочаровате, ще бъдете изхвърлени от сърцето им завинаги. Но ако не предадете доверието им, ше го имате подкрепата им, приятелството им, верността им... също завинаги!

2. ... не искат помощ дори когато се нуждаят от нея. Просто са свикнали да разчитат на себе си и предпочитат да се справят с всичко сами. Дори когато им е трудно. Дори когато се чувстват уморени и обезсърчени. Те стискат зъби, мобилизират се, събират всичкия си кураж и воля... и наистина се справят. Но макар да не искат помощ, винаги са готови да я предложат. И винаги го правят.  

3. ... не обичат да споделят лични неща за себе си. Обикновено държат на разстояния дори и най-близките си. Такива са - самовглъбени и изолирани, когато става дума за нещо наистина много лично. Но в същото време са хора, с които може да споделите нищо. Хора, които няма да си осъдят, а ще ви разберат. Ще ви изслушат и ще ви подкрепят.

4. ... искрено се дразнят на безотговорността. За тях да проявяваш безотговорност значи да проявяваш неуважение. Просто не могат да приемат, че някой няма да вложи същото старание и страст в дадена ситуция, което биха вложили те. За сметка на това на тях винаги може да се разчита - че ще дадат най-доброто от себе си, за да разрешат казуса, за да намерят решение на задачата.

5. ... са еманация на практичността. Практични са в решенията си, практични са в действията си. Практични са при справянето с предизвикателствата... Практични са във всичко, освен в любов. Когато обичат, те просто... горят.  Напук на всякаква практичност.

6. са невъзможно критични към себе си. Летвата им е висока. И я вдигат все повече. А когато не успят да я надскочат, се упрекват за това. Упрекват се за грешките си. Упрекват се за слабостите си. В същото време приемат хората, които обичат такива, каквито са. Приемат ги и ги подкрепят във всичко. Дори когато грешат.  

7. ... са си самодостатъчни. Саможиви. Самостоятелни. Те не се страхуват да остават сами. Напротив. Имат нужда от това. Имат нужда от своята самостоятелност и самота. Но са готови на часа да излязат от нея, когато разберат, че любим човек се нуждае от тях, че са нужни някъде някому. Готови са да живеят сами за себе си, но преди това винаги са готови да пренебрегнат себе си заради някой, на когото държат.