Тя се изправи и започна да се разхожда като вдървена, понеже се страхуваше да не й падне короната. Но скоро се утеши с мисълта, че тука няма кой да я види.

„И ако аз наистина съм Царица — си каза тя, като седна пак, — ще успея да се държа като Царица, когато му дойде времето.“

 

— „Алиса в огледалния свят“

 

Не съществува такова нещо като „типичната жена Козирог“. Представителките на този зодиакален знак не се побират в рамки – те могат да работят в музей и да носят „бабешки“ очила или пък да са танцьорки, които си падат по крещящите цветове. Жената Козирог може да е усмихнатото момиче в кафенето, може да е сериозна бизнес сама. Но каквото и да прави, нейните действия се влияят от Сатурн.

Тя може да е женствена и чаровна, да накара всеки мъж да се разтопи от любов по нея и да е готов да направи всичко, за да защити тази приказна принцеса. А може да е студена, тиха и непоколебима, да те накара да паднеш в краката ѝ и да вречеш живота си в нейна служба с надеждата един ден да спечелиш благоволението ѝ. Както и да се държи с мъжете, вътре в себе си тя е пресметлива и търси онзи мъж, който ще бъде добър баща на децата ѝ.

Много момичета Козирози са кариеристки, затова много хора си мислят, че любовта и бракът са на второ място за тях. За любовта може и да са прави, но не и за брака. Козирозите много държат на брака, защото се стремят към сигурност и уважение. Но въпреки всичко, жената Козирог никога не забравя за върха и винаги се стреми към него. Тя иска да бъде призната и да ръководи. Обаче в нея няма нищо крещящо. Никога няма да я видите да се подмазва на шефа, никога няма да се бори, за да е в центъра на вниманието, но... ето че отново получава повишение! Тя е старателна и върши работата си добре, няма нужда да се подмазва. В брака пипа с кадифена ръкавица и мъжете са доволни, че могат да ѝ угодят.

Едно от най-типичните качества на представителките на тази зодия е вродената им грация. Няма значение какъв е произходът им, те винаги притежават финес и усет, а в училище са отличнички.

Мъжете, които си имат работа с такава жена, трябва да знаят нещо за огнения ѝ характер, който тя често прикрива. На пръв поглед може да ти изглежда спокойна и твърда като скала, но жената Козирог често сменя настроенията си. Не се подлъгвайте от студената външност, защото в нея кипят силни чувства.

Жените Козирози притежават класическа красота, но обикновено не са уверени в себе си. Те имат нужда от постоянно напомняне колко са красиви. Правете им комплименти, дори да не изглеждат развълнувани, те ги оценяват, но не прекалявайте, защото Козирозите мразят неискреността, така че не лъжете в ласкателствата си.

Козирозите много държат на семейството. Когато един мъж се жени за Козирог, той се жени за всичките ѝ роднини. Няма причина да смятате, че при вас ще бъде по-различно. От друга страна, жените Козирози много се харесват на свекървите и мигновено получават одобрението на цялата рода.

Време е да разсеем и друга заблуда – жените Козирози всъщност са... романтични! Да, точно така, те мразят лиготиите, но в душата си са истински романтички и притежават много богато въображение. В душата на всяко зимно момиче звучи поезия. А в главата ѝ звънти музика. Много романтично, нали? А сега да се върнем към реалността, понеже реалност и мечти се преплитат силно в характера на всяка жена Козирог. Тя обича поезията, но не харесва гладуващите поети. Ще подкрепи партньора си във всяка мечта... стига тази мечта да си заслужава. Тя не вижда нищо красиво в бедността, а образът на гладуващия артист хич не я трогва.

Жените Козирози са страхотни майки, малко са онези зодиакални знаци, които могат да се мерят с жената Козирог. Децата ѝ винаги са възпитани, ученолюбиви и учтиви. Тя никога не ги глези и не им позволява да капризничат. Но затова пък тя е тяхна приятелка – винаги ще ги изслуша и никога няма да е твърде заета, за да им обърне внимание.

Основният недостатък на жените Козирози е, че като момичета не вярват в себе си. Отнема им време, за да разберат колко силни са всъщност и че са родени да бъдат лидери. Те често се подценяват, а не виждат, че се справят дори по-добре от другите. С годините обаче натрупват самочувствие (с покритие!) и развиват потенциала си. Друг техен минус е прословутият им инат, хубавото е, че не обичат да мрънкат и се държат с достойнство, когато губят. За тях е въпрос на чест да се държат на ниво.

В брака жените Козирози държат целия контрол и въртят мъжете на прекрасния си малък пръст, но го правят с нежност. Тяхната любов е дълбока, всеотдайна и дълготрайна, тя не е изискваща, нервна и задушаваща като на други жени. И кой казва, че дамите Козирози не вярват в приказки? Само те могат да погледнат в очите на една жаба и да разпознаят истинския принц. Освен това, който се ожени за тях, винаги ще има чисти чорапи, което понякога е по-важно от разни фантазии и приказки.