Помислете за асоциациите ви за жълтия цвят. Може би веднага се сещате за слънцето, ярките падащи листа или нещо по-абстрактно, като чувството на радост или оптимизъм. Е, ако продължавате да мислите, няколко анимационни герои непременно ще ви дойдат на ум, просто защото има толкова много такива - като Пикачу, Спондж Боб, семейство Симпсън и много други.

Обичаме жълтия цвят и искаме да разберем защо аниматорите също толкова много го харесват.

1. Всичко е свързано с контраста

Тъй като е един от основните цветове (заедно със синьото и червеното), жълтото е много различно. Всъщност тези 3 цвята са екстремни примери за контрастни нюанси и колкото по-далеч е даден цвят от основните, толкова по-малко интензивен е той. Въпреки това, основните цветове, използвани на екрана (телевизорът, разбира се, е включен в това), са червен, зелен и син.

В тази цветова схема жълтото и синьото се намират на противоположните страни на спектъра, правейки се взаимно най-открояващи се. И тъй като синьото е преобладаващ цвят на много фонове (море, небе и т.н.), има смисъл да се използва само жълто за забележими, ярки символи.

2. Психология

Традиционно жълтото се свързва с щастие и радост (помните ли „Отвътре навън“). Това е доказано от изследване, което установява, че мнозинството от участниците (72%) споменават жълтото като положително и само 0,5% от анкетираните смятат, че е отрицателно. Тази характеристика на жълтото го прави отличен избор за весели и непринудени герои в анимациите.

3. Не можете да го пропуснете

Както вече споменахме, основните цветове са много различни. Но все пак, дори сред тях, жълтото е най-забележимо, тъй като е най-видимият цвят при слаба светлина и вторият по видимост през деня. Дори се различава от хора с някои форми на цветна слепота.

4. Специално за деца е

Жълтият цвят често се използва в рекламите за деца, тъй като те също свързват този цвят с положителни емоции, поради което можете да го видите и в много лога. Това не е случайно - в маркетинга жълтото обикновено се използва за опаковане на „забавни“ продукти.

В едно проучване на децата е даден избор между жълти и кафяви пастели, след като са слушали щастлива или тъжна история. По-голямата част от групата с „щастлива история“ избрали жълтия пастел, а повечето деца от втората група са предпочели кафявия, доказвайки, че цветната връзка с настроението е важна.

5. Привлича внимание

Цветът, наблюдаван сред много анимационни герои, обаче няма напълно положително значение. Това е много видимо, което беше споменато вече, което го прави добър избор за различни видове предупреждения, които трябва да се видят от разстояние и да привлекат вниманието ни. Ето защо жълтото се използва за светофари, пътни знаци и др.

Освен това, е един от цветовете, които природата използва, за да изпрати сигнал „стойте далеч“: жълтото може да се види на жилещи насекоми (пчели, оси), отровни змии (коралови, гърмящи и медни змии и др.) и други опасни животни. Това обаче все още ни кара да обръщаме внимание, което се използва в много сфери, включително анимации.

Кой е любимият ви жълт анимационен герой?