Нервите и крясъците не помагат във възпитанието на децата – това е твърдото убеждение на индийските родители. В тази страна отношението към децата се основава на вярванията и принципите на будизма, индуизма и исляма. Няма наказания, дори и за големи провинения. Подходът е по-различен и в него има дълбок смисъл.

И така, как се възпитават децата в Индия и могат ли децата да бъдат отгледани, без да има каквито и да било наказания?

Техника на добротата

Децата в Индия биват учени още от самото им раждане на доброта в глобален смисъл. Не става дума за доброта само към хората, но и към любимите ни същества. Търпението е издигнато на пиедестал и родителите се стараят да не показват негативни емоции, дори когато провинението е голямо. Излишната емоционалност и раздразнителност се смятат за човешки пороци.

Контролирана телевизия

Семейството ограничава достъпа до телевизия и децата гледат само образователни и творчески програми. Този подход е изключително важен, имайки предвид съвременния поток информация, в който телевизията и интернет могат да повлияят негативно върху изграждането на личността.

Маниери

Жените в Индия обръщат голямо внимание на правилното поведение на децата на масата. Те учат децата как да поставят салфетка в скута си, да взимат храната с дясната ръка, не позволяват да говорят на масата с пълна уста, да си играят с храната и други. Разбира се, когато детето е на 2, всичко това му е простено, но ако то е на 10, маниерите му трябва да бъдат безупречни.

Модел за подражание

„Вашите навици са бъдещите черти в характера на вашето дете“ – това е веруюто на родителите в Индия. Основната роля на възрастните се изразява в предаване на личния им опит на малчуганите. Във възпитанието участват и по-възрастните, тъй като честа практика е няколко семейства да живеят под един покрив.

Тясна връзка

Индийските лекари препоръчват майката и детето да спят заедно, защото по този начин и двамата се чувстват по-спокойни. А ако детето изпитва някаква тревожност, майка му веднага може да го успокои.

Мислене на глас

Образованието в училище е ориентирано към развиване на търпението и духовността. Часовете преминават под формата на дискусия, а децата се учат да мислят и да разсъждават на глас. Освен основните учебни предмети се изучава йога, уроци за памет и усмивки. В Индия не задължават децата да учат, а самата система стимулира децата да мислят, да разкрият потенциала си и да сформират характера си.

Табу за преподавателите

Учителите в Индия трябва да имат огромен самоконтрол, за да не показват раздразнение или недоволство, ако децата не могат да се справят с някоя задача. Преподавателите често се събират, за да обсъдят собственото си поведение, а не това на учениците.

Да се надскочиш

Основната задача на учениците е да подобрят резултатите си. Всеки месец се провеждат събирания, на които най-добрите ученици се награждават със специални карти. Децата в Индия се стремят към по-добри оценки и лична победа, а не за да бъдат по-добри от останалите.

Приятелско отношение

Учителите не се притесняват да показват любовта си към учениците. Те могат да ги похвалят, да ги погалят по главата и да изразят одобрението си. Не се смята, че учителите имат любимци, защото отношението им към всички деца е еднакво.