"Силните жени плашат слабите мъже". Това беше репликата, която чух от съседната маса и много исках да се включа в темата, но със сигурност щях да изглеждам като поредния луд, който търси някакво внимание. Така е в природата - силните винаги плашат по-слабите, но защо трябва да намесваме пола в целия казус?

Прекрасният модел на рицаря с блестяща броня и безгрижната принцеса е малко преувеличен и в тази модерна приказка няма място за такива разделения.

Равният старт вече е факт, а и винаги съм се възхищавал на филмите, книгите и дори видео игрите, в които главният герой е жена. Силната жена може да е само радост и цел за един мъж, стига да е успял да преодолее своите собствени бариери. Приемете, че не е лесно да ви признаем женското превъзходство, защото цял живот са ни задавали един и същ въпрос „Какъв мъж си, ако…“. Замесваме нашето его, гордост и чест, но в интерес на истината имаме само това и ако не можем да бъдем по-силни, поне бихме настоявали за равенство. Портретът на силната жена е строго индивидуален, аз лично я виждам като жена с кариера, богата обща култура и визия, която би допаднала точно на моите представи, но друг може да си представя немска тежкоатлетка – и двата варианта са приемливи (и двете са силни).

Основен грях на мъжа, включително и на мен е, че никога не мога да повярвам в успеха на една жена.

Много важно е да успокоя егото си със смекчаващи обстоятелства като „Професия дъщеря“, „Богатият приятел“ и още много други. Малко са освободените от този порок, а останалите все още се борим. Възприемането на силната жена е като симптомите на смъртта – първо отричаме, после се борим, след това се самосъжаляваме и накрая приемаме истината.

След това вдигаме защитните стени, държим се резервирано и доказваме, че всички мъже могат да бъдат елементарни. Ще прекараме известно време като подплашено животно, което няма доверие на ярките и опияняващи шарки и едва тогава бихме опитали да направим някакъв контакт. Необходимо е време, преди да разберем, че зад всички титли и строга визия се крие просто човек. И както Екзюпери също е забелязал, че възрастните гледат целия свят през цифрите (една красива къща не е като една къща за няколко милиона), така и ние виждаме силната жена – с по-висока заплата, по-добър начин на живот и още много други плюсове. Наречете го комплекс, ако искате, но точно през тези трусове минаваме всички.

Превъзмогнем ли очевидната разлика, осъзнаем ли, че не се състезаваме и няма какво да мерим, започваме да възприемаме и да учим. Лично на мен бяха необходими много години, за да разбера смисъла на сентенцията „Зад всеки успял мъж стои една жена“. Мъжкият свят може да бъде много самотен без жените, а щом в него влезе една силна жена, ситуацията се променя за винаги.

Истината е, че не се страхуваме от силните жени, страхуваме се от непознатото, както всеки нормален човек би могъл да направи.

Силната жена в една връзка може да донесе по-висок стандарт, но тя прави много повече - мотивира да постигаме повече, подтиква към развитие и ни кара да бъдем по-добри. И ако красивите жени са самотни, тогава не искам да знам какви са силните. Вратите на техния свят са отворени, но никой не се осмелява да ги прекрачи, а там със сигурност се крие следващото голямо приключение.
Има едно качество, което ги отличава от всички останали – те виждат мъжкия потенциал. Те притежават интуицията и усещат онази сила, която липсва в техния живот. Тук мъжете нямат право на избор, защото жените са тези, които избират в кого да инвестират време е и търпение.

Такъв пример може да е историята на Хилари и Бил Клинтън, които един ден спират на бензиностанцията да зареждат и се оказва, че един от служителите е ученическата любов на Хилари. След кратък разговор, президентската двойка се връща в колата и по пътя Бил напомня на своята съпруга, че ако не беше избрала него, сега щеше да бъде женена за мъж, който работи в бензиностанция. Тя се усмихнала и го поправила: „Не, щях да живея с президента на САЩ, просто нямаше да си ти.“.