Нощем се обръщате в леглото, а единственото, което ви помага, е одеялото. Изглежда, че то има магическа сила и с него заспиваме по-бързо. Дори горещите нощи не са по-различни. Има няколко причини, поради които сме толкова привързани към одеялото и след като научите защо, всичко това ще придобие смисъл.

Разбрахме защо използваме одеяла и споделяме това с вас.

Регулират температурата на тялото

Ние сме топлокръвни същества, което означава, че тялото ни регулира вътрешната си температура и това ни помага да останем топли. Въпреки това, когато сме в дълбок сън, целият ни контрол отслабва и тогава търсим помощ от нещата около нас. А одеялата помагат на тялото ни да се приспособи и поддържа температурата, от която се нуждаем.

Одеялата са съществена част от рутината ни преди лягане

Също така сме „създания на навика“ и това оказва огромно влияние върху това защо се нуждаем от одеялата си. Дори да не става въпрос за това да се чувстваме в безопасност, използваме одеяла през целия си живот и те са „вписани“ в рутината ни. И така, когато лягаме и се покриваме с одеяло, тялото ни получава сигнал, че е време да спим.

Намаляват стреса и безпокойството

Серотонинът е един от "чувствам се добре" химикалите, който играе важна роля за поддържането ни щастливи и спокойни. Когато сме стресирани и тревожни, е трудно да заспим. Въпреки това, след като се покрием, количеството на този химикал се увеличава и тези чувства започват да отминават.

Помагат ни да заспим

Одеялата създават микроклимат - бариера, при която температурата не се променя много. Това загрява кожата ни и околните фактори, които охлаждат тялото ни, не ни влияят толкова много. И така, заспиваме по-бързо и имаме по-добър и по-малко нарушен сън.

Чувстваме се защитени и сигурни

Одеялата предизвикват чувството ни за безопасност, защото най-често срещаният страх, който изпитвахме, когато сме били деца, бе страхът от тъмнината. Така че, когато това чувство започне, се покриваме напълно. Това бе нашето вълшебно бягство, с което се борим със страха си и ни накара да се чувстваме защитени. Това усещане за безопасност и до днес остава с нас, когато сме под одеялата си.

Спите ли с одеялото, дори и да е горещо? Помага ли ви да заспите по-бързо?