Съвременният стил на любовта е поредица от сбогувания "завинаги" и бурни сдобрявания. Или секс с бившия любовник - защото е по-добре с него, отколкото с някой непознат. Защо се случва това? Защо разводът престава да бъде точка, а се превръща в запетая? В кои случаи това е добре и в кои не?

"Сексът и градът" е сериалът, който се превърна в класика за съвременните отношения и нагледно ни показваше как се случва това. Кари многократно се връща към мъжа на мечтите си, Миранда се влюбва в бащата на детето си, Саманта неведнъж се хваща на въдицата на Ричард ... Това не е просто измислица. В живота, често се опитваме отново да изградим отношенията си с тези, с които веднъж вече сме се разделили.

• "Скъсах с него, защото исках сериозна връзка, а той не беше готов - разказва К. - Тогава той се паникьоса и се опита да ме върне. Реших, че сега вече сме на една и съща вълна. Но той усети, че е направил грешка. Разбрах това и си отидох. Това се случи отново и отново и продължи много години. "

И този случай не е единичен. Изследователите твърдят, че 44% от младите хора на възраст 17-24 години, се събират отново с тези, с които са се срещали преди, но са се разделили. Половината от тях имат близки отношения с бившите си партньори след раздялата. Хората, които се разделят и после пак се събират един с друг, го правят средно два пъти годишно.

Д-р Сара Халпърн - Микин, професор от Университета на Уисконсин казва, че това е уникален феномен на нашето време: преди такава форма на привързаност не е била толкова разпространена. Поколението на нашите родители, баби и дядовци е имало правило - ако се разделят, то раздялата е завинаги.

Защо нещата се променят?

1. На първо място, защото днес хората доста дълго изчакват, преди да сключат брак. И така, имат повече време за своите раздели и сдобрявания.

2. Имаме по-малко стереотипи. Не е наложена представата, че връзката трябва да е конкретна: или сте заедно, или не.

3. В допълнение, в днешните отношения културата на случайния секс е много по-толерантна и няма нищо странно или необичайно да се върнете в леглото на бившия. Това "сексуално приятелство" често води до факта, че във връзката има втори (трети или четвърти) рунд.

4. И още нещо - социалните мрежи. Ако не сте го отписала като фейсбук приятел, вие винаги ще получавате напомняне за неговото съществуване. Не трябва да събирате смелост да пишете съобщение с мастило, което е голяма отговорност. Достатъчно е да изпратите краткото "Здравей! Как си?", което всъщност не означава нищо, но в крайна сметка може да е начало на новата връзка.

"Резултатът - едно поколение, което не умее да се разделя”, заключава д-р Халпърн - Микин.

Разделихме се, напихме се, сдобрихме се. Романтика...

И този шаблон с готовност поддържа съвременната масова култура на безкрайни срещи и раздели, обвивайки я с ореол на романтика. Посочваме споменатите по-горе: " Сексът и градът", "Анатомията на Грей", Рос и Рейчъл от "Приятели"... Достатъчно показателно, нали?

Ако в една връзка няма "колебания", то няма и сюжет. Без това просто не е интересно. Щастливите двойки са скучни. В резултат на това много от младите доста бързо се отегчават да бъдат щастлива двойка, без възходи и падения. Цялата гама от емоции, изпитани по време на раздялата и сдобряването е къде къде по-интересна от нормалната, стабилна любов.

Заедно е досадно, а разделени - скучно

Двойките, преживяващи този кръговрат, имат дълбока емоционална връзка, която отново и отново ги тласка в обятията на бившите си, въпреки всички неприятности.

• "Разделихме се, защото той не беше готов да поеме всички задължения, но се събрахме отново, защото с никой не се разбирахме така, както се разбираме помежду си."

Ти си моето малко плъхче

Романтичната привързаност към бившия партньор има своето физиологично обяснение. В Канада се провежда следния експеримент - професор Джим Пфаус маркира плъхове от мъжки пол с особено миризливи вещества и ги кръстосва с женски. След това, поставя женските в клетка, в която са господата плъхове, с които са се чифтосали и нови, непознати плъхове. В различните клетки от 80 до 100% от женските избират мъжките, с вече познатия за тях мирис.

Пфаус обяснява това по следния начин: "Когато сте достигнали прекрасното, магическо състояние, което се случва след оргазъм, мозъкът ви произвежда окситоцин и опиати, формирайки привързаност към човека, с когото сте го преживели. Да изпитате отново същото удоволствие с този, когото вече познавате, изглежда много по-естествено (и по-малко страшно), отколкото с някой непознат”.

Както признава Г., която е скъсала с гаджето си, но продължава да спи с него, защото е по-удобно, отколкото да търси някой нов.

• "Психологически ми е по-комфортно да общувам с човека, с когото вече съм спала. Не съм светица, но ако имам избор, бих предпочела да остана с този, с който вече съм била, отколкото с непознат ".

Случайните връзки като цяло са станали демоде. Според статистиката, само 13% от мъжете и 10% от жените признават, че са правили секс с тези, с които току-що са се запознали. Но онези, които спят с бившите си любовници - са 65%.

Ти си моят наркотик

Окончателното прекратяване на тези отношения, по признания на техните участници, е толкова трудно, колкото да се откажеш от наркотиците. Пристрастяваш се. Може да скъсаш с вечния си " бивш", можеш да създадеш нов профил в сайт за запознанства, да си уговориш среща, която протича не както ти се иска ... и после се събуждаш в добре познатото легло.

Усещането, че не можеш да се отделиш от него, може да доведе до чувство на неудовлетвореност и депресия. Покрай силната емоционална привързаност, в такива двойки често се случват конфликти и има по-висока степен на вероятност от физическо и психическо насилие.

Ние разбираме, че не е възможно да се прави отново и отново едно и също нещо и да се получат различни резултати.

"Аз одобрявам продължението в отношенията, но съм против, ако то се превърне в трилогия и така нататък", казва клиничният психолог Моника О’Нил от Харвардския медицински университет. „Защото е прекрасно, ако хората са се поучили от грешките си в миналото и са решили да опитат отново, като внимават да не повторят старите грехове. Но ако отново преживеят болката от разочарованието, това е сигурен знак, че този човек не е подходящият.”

Истории с щастлив край

Разбира се, не всички помирения, които следват разделите, не водят до никъде. Понякога хората наистина успяват, преживявайки раздялата, да постигнат разбирателство. Времето, прекарано поотделно, може да излекува обидата, да ги принуди да преосмислят всичко и нещата да се получат.

• "Ние трябваше да поживеем известно време разделени. Тогава осъзнахме, колко силно се нуждаем един от друг. Дадох му втори шанс и поставих изпитателен срок, по време на които той да докаже, че наистина държи на мен. Той беше много загрижен, когато бях в труден период от живота си (майка ми се лекуваше от рак). Сега отново искаме да живеем заедно. Когато се разделяхме, аз му казах, че имам нужда от мъж, който е уверен в себе си. Когато се върна, той наистина беше такъв."