Пролетта е точно зад ъгъла и за всяка от нас е истинско предизвикателство да се справи с капризите на времето и редуващите се слънчеви, дъждовни, ветровити и дори снежни дни. За съжаление, кожата ни не прави изключение и именно сега е най-правилното време да се погрижим подобаващо за нея. Време е да я събудиш за топлите ласки на предстоящите по-слънчеви дни с помощта на няколко стъпки, за да можеш да се радваш на нейния здрав, хидратиран и сияен вид.

Отърви се от излишното и добави необходимото

Първо и най-важно е да почистиш дамската си чантичка от всичко излишно. За целта провери за продукти, чиито срок на годност е изтекъл; такива, които изглеждат изсъхнали или с променени консистенция, цвят и миризма; кремове и бази със защитен фактор на повече от една година, тъй като SPF губи своята ефективност с течение на времето; стари и мръсни четки за грим. 

Едва сега би могла да помислиш и да замениш богатия хидратиращ дневен крем и лосион за тяло, който си използвала през зимата с такъв, който е с по-лека консистенция и който ще върне блясъка и кадифената мекота на кожата ти. Добре е също така кремът ти за лице да бъде с поне 20 SPF, който да те предпазва ефективно през целия ден от слънчевите лъчи, които стават все по-силни. Ако си от дамите, чиято кожа е по-мазна и проблемна, може да използваш матиращи продукти през деня.

Ексфолирай смело

Студените и сухи дни на зимата може и да са само спомен, но сухотата на кожата на лицето ти все още те тревожи, нали? Пролетта е сезонът, който е подходящото време за дълбоко ексфолиране и почистване. Това е така, тъй като през зимата по-голямата част от кожата ни е "извън зрението и ума". Пуловери, дълги панталони, топли чорапи, шалове и шапки най-вероятно са ти попречили да видиш грубата, суха и дори белеща се кожа, която е покрила някои части от тялото ти каквито са лицето, ръцете, краката, лактите... Забрави за сухотата и отстъпи място на пролетта! Предлагаме ти една много лесна рецепта, която ще остави кожата ти гладка, мека и готова за всички любими рокли, тениски и поли. Всичко, което трябва да направиш, е да си направиш смес от 2 ч. ч. кафява захар с 1 ч. ч. зехтин, която да нанесеш върху цялото си тяло и да разтъркаш. За лицето пък ти предлагаме една наша любима дълбоко почистваща маска, която със сигурност ще остави кожата ти да засияе: смачкай един узрял банан с 2-3 с. л. горещо мляко. Остави да изстине, нанеси върху лицето и шията и нека подейства за около 20 минути, след което изплакни с хладка вода. Не забравяй, че добрият ексфолиращ продукт не само ще отстрани мъртвите клетки, ще премахне сухотата, но и ще подобри кръвообращението на кожата ти.

Забрави за горещата вода

Да, не си нито първата, нито последната жена, която обича да си взима горещ душ или вана, когато навън е -20. Но знаеш ли колко много страда кожата ти от горещата вода? Причината се крие във факта, че кожата ни е изградена от протеини и мазнини, които създават естествена бариера, предпазваща ни от вредни влияния. Къпейки се с гореща вода обаче, тази бариера се нарушава, кожата ни става уязвима и изсушена. Затова мий лицето и тялото си с хладка вода и подбери правилните продукти, които да са нежни и овлажняващи.

Баланс с натурални продукти

Най-бързият и лесен начин да „събудиш” кожата си от зимния сън, е с няколко домашни процедури с натурални съставки у дома. Благодарение на тях ще премахнеш натрупания с мъртви клетки най-горен слой на кожата, ще активизираш тяхното делене, ще се сдобиеш с по-сияен тен и ще подобриш цялостната визия на кожата си. Имай предвид, че именно по-топлото време в началото на пролетта е отговорно за по-голямото количество себум, който кожата ти отделя и което би могло да запуши порите. Затова не забравяй ежедневното почистване и третиране на тези зони с подходяща козметика. Не подценявайте и факта, че точно сега появата на неприятното акне е най-явна, затова се погрижи и за него. Направило ли ти е впечатление, че в ежедневието ни все повече обръщаме поглед към натуралните продукти, доказали своите благоприятни ефекти върху кожата ни още от времето на нашите баби? Не, казваме да забравиш за козметиката, но е добре именно в началото на пролетта да позволиш на кожата си да се възползва максимално от тях. Ето и някои от най-полезните: авокадо, зехтин, домат, краставица, картоф, лимон, алое, мед, кокосово масло, витамини Е и С, шипково масло. Всички те освен че хидратират, успокояват и регенерират кожата, правейки я сияйна, с кадифена мекота, без видими бръчици, еластична и стегната. Добави ги и в менюто си, и в домашните маски за лице.

Не забравяй, че балансираното меню, съставено от много плодове, зеленчуци, риба, пресни сокове и разбира се, вода, са още една стъпка към по-здравия вид на кожата ти.

Помощ от природата

Коя дама не мечтае за гладка и свежа кожа? Разковничето към нея са добре познатите ни Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). За да възвърнеш еластичността и добрия метаболизъм в началото на пролетта, ще ти помогне мощната комбинация, грижеща се за нормалната обмяна на веществата и естествените процеси на регенерация, съставена от соли №1, №8 и №11. Сол №11 силицея стимулира образуването на колаген и предпазва кожата от стареене и поява на бръчки; сол №1 калциев флуорид се грижи за еластичността на тъканите, а сол № 8 натриев хлорид регулира баланса на течности в тялото, хидратира кожата и предпазва от отоци. Препоръчителният прием е от по 5 таблетки от всяка сол на ден. Имай предвид, че разпределянето на минералите в организма протича първо в жизненоважните органи и след това преминава към периферията на тялото каквито са косата и кожата. Затова, за да се повлияе състоянието на кожата, ноктите и косата, е необходим по-дълъг прием от поне 3-4 месеца.

Ако страдаш от акне, те съветваме да се довериш на комбинацията от соли №1, 9 и 11. Сол №1 калциев флуорид ще заздрави кожата ти и ще я направи по-еластична, сол №9 натриев фосфат ще подпомогмне на клетките да се освободят от токсините и на порите от излишния себум, а сол №11 силицея ще помогне за образуването на така важния колаген. 

Е, оказва се, че не е толкова трудно да се чувстваш добре в собствената си кожа, нали?